PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Vjera

ISUSOVA POSLJEDNJA VEČERA Prisjećamo je se na Veliki četvrtak

Katolici ulaze danas u duboku tišinu u kojoj vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus učinio za svakog čovjeka.

Autor: CroExpress/kalendar.laudato.hr

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere, a ujedno je i posljednji dan korizme do Mise večere Gospodnje. Na misi se na otajstven način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda te počinje Vazmeno trodnevlje.

U katedralama, kao matičnim crkvama svake biskupije, biskup ujutro slavi liturgiju sa svim svećenicima iz biskupije. Tada se blagoslivlja bolesničko i katekumensko ulje, a posvećuje se i krizmeno ulje, te ulje za ređenje svećenika. Nakon biskupove propovijedi svećenici obnavljaju obećanja dana na ređenju, da će vjerno obavljati prihvaćenu službu.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Spomen je to na večer kad je Isus sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe i to dan prije samog blagdana, te ustanovio svetu misu, po kojoj se kršćani osobito prepoznaju.

Nakon Ivanova izvještaja o Isusu koji za vrijeme Večere pere učenicima noge, sam predvoditelj slavlja pere noge dvanaestorici odabranih kandidata i tako podsjeća sve okupljene da je euharistija upućena na život – bratsku ljubav svih kršćana koju trebaju širiti u svijet.

Tada po posljednji put sviraju orgulje i zvone zvona. Tek će se ponovno oglasiti na Uskrs. Na kraju misnog slavlja pohranjuje se pričest za sutradan, Veliki petak.

Katolici ulaze danas u duboku tišinu u kojoj vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus učinio za svakog čovjeka. 

18.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.