PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Vjera

PAPA FRANJO OBVEZAO Sve redovnice i svećenike da prijavljuju svaki slučaj spolnog zlostavljanja pa čak i ako su samo čuli o njemu

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Zločini spolnog zlostavljanja koji vrijeđaju našeg Gospodina, izazivaju tjelesne, psihološke i duševne štete žrtvama, kazao je papa.

Autor: CroExpress/Hina

Papa Franjo objavio je stroži propis koji obvezuje svećenike, redovnice i redovnike da Crkvi prijave svaku sumnju u spolno zlostavljanje ili uznemiravanje, kao i svako prikrivanje tih slučajeva koje počine pripadnici crkve.

Sve biskupije obvezne su u roku od godinu dana uspostaviti sustav dostupan javnosti koja može prijaviti moguće spolno zlostavljanje, a njihove žalbe moraju biti razmotrene u roku od najviše 90 dana.

Papa je ipak izrazio želju da ispovijed ostane apsolutno tajna, što isključuje prijave činjenica koje je vjernik povjerio u ispovjedaonici.

U uvodu tog apostolskog pisma nazvanog 'Vi ste svjetlost svijeta', papa Franjo naglašava da 'zločini spolnog zlostavljanja koji vrijeđaju našeg Gospodina, izazivaju tjelesne, psihološke i duševne štete žrtvama'.

'Dobro je da su na univerzalnoj razini usvojeni postupci sprečavanja i suzbijanja kaznenih djela, koja izdaju povjerenje vjernika', zaključio je Papa.

09.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.