Autor: Marija Pandžić

Isusovac o. Antun Cvek preminuo je u jutarnjim satima 28. svibnja okrijepljen svetim sakramentima u 86. godini života, 52. godini redovništva i 45. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska pokrajina Družbe Isusove.

Kako je rekao u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, p. Cvek je bio član Družbe Isusove s posebnim darom, a to je bio dar služenja najpotrebitijima.

‘P. Cvek prepoznao je da su najpotrebiji starije i napuštene osobe koje žive oko nas’, istaknuo je naš sugovornik.

Antun Cvek rođeni je Zagrepčanin i svoj je cijeli redovnički život proveo u Zagrebu te je i služio onima koji su u Zagrebu koji žive u teškim uvjetima i napuštenima od ostalih.
‘Poglavari Družbe Isusove prepoznali su njegov poseban dar tako da je p. Cvek proveo svoj životni vijek radeći u apostolatu socijalnog i karitativnog rada. Najprije je radio neformalno kao bogoslov i kapelan u župi Srca Isusova u Zagrebu posredstvom Caritasa te kasnije formalno kroz udrugu ‘Kap dobrote’ te je bio suutemljitelj Zaklade Biskup Josip Lang za pomoć siromašnim starijim osobama’, istaknuo je p. Renić.

Govoreći o p. Cveku, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove naglasio je kako je životni put ‘dobrog Duha Zagreba’, kako su ga mnogi nazivali, bio zanimljiv.

Antun Cvek nije postao isusovac klasičnim putem iz malog sjemeništa nego je završio zanat autolimara te je radio u Zagrebačkom električnom tramvaju. Čak je i sam priznao da se u to vrijeme udaljio od vjere. No imao je intenzivan doživljaj Kristove prisutnosti te mu se rasvijetlila istina da je Krist istina života te je poželio biti redovnik i svećenik u Družbi Isusovoj u koju je stupio s 33 godine života.
I sve je to znanje p. Cvek ugradio u svoj apostolat. S jedne strane imao je kao čovjek iz radničke obitelji osjećaj za ljudske potrebe, osobito siromašnih. Zatim kao svećenik dijelio je svoje iskustvo vjere. Uvijek je smatrao da je najljepši poklon koji im nosi sakrament pričesti i sakrament ispovijedi. To je redovito činio svakog prvog petka i kad god je trebalo’, poručio je.

Prema riječima našeg sugovornika, p. Cveku je dobrodošlo i autolimarsko znanje jer je mnogima trebala konkretna pomoć.

‘On je pokazao autentično lice Crkve koja je bliska malim ljudima, koja ima razumijevanje za neuke, siromašne i one koji su prepušteni same sebi. Njima je donosio Crkvu i Boga. Često je izražavao želju da cijela Crkva psotane više osjetljiva za siromašne i napuštene osobe. Radovao se iznad svega izboru i pristupu pape Franje s kojim dijeli viziju kako treba izgledati Crkva sutrašnjice. Ponosni smo što je p. Cvek bio dio naše Družbe. Podsjetnik nam je da nastavimo činiti ono što je i sam činio za najpotrebitije’, zaključio je p. Dalibor Renić.

Sprovod p. Antuna Cveka će biti u četvrtak, 30. svibnja, u 15:50 sati na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Misa zadušnica služit će se u Bazilici Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, istoga dana u 17:30 sati, tj. nakon sprovoda.

Po želji o. Cveka, umjesto svijeća i lampiona iz Družbe Isusove mole da se prilozi uplate za karitativne svrhe na račun ili Zaklade Biskup Josip Lang, Palmotićeva 33, 10000 Zagreb, IBAN: HR4323400091110097040, ili Katoličke udruge Kap dobrote, IV Stara Pešćenica 3, 10000 Zagreb, IBAN: HR062340009110002668.

Izvor: HKM


Datum objave: 28.05.2019.