Autor: Adolf Polegubić/CroExpress


Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija Rajnsko-majnskoga pastoralnog područja tradicionalno su hodočastili na Duhovski ponedjeljak – blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, u ponedjeljak 10. lipnja, u franjevačko svetište Blažene Djevice Marije od milosti – Gospe žalosne u Marienthal, u organizaciji Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main. 
Svečano misno slavlje ispred crkve u svetištu predvodio je gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež u zajedništvu sa župnikom Hrvatske katoličke župe u Frankfurtu i predstavnikom toga pastoralnog područja za svećenike fra Željkom Ćurkovićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Wiesbaden fra Kristijanom Montinom te s još sedmoricom svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koji djeluju u hrvatskim katoličkim misijama u tome pastoralnom području. 
‘Vjerujem da svatko od nas danas ovdje doživljava svoj osobni susret s Bogom po zagovoru naše nebeske Majke. Kao Marijin narod hodočastimo joj pojedinačno, u skupinama ili sa svojim obiteljima. U čašćenju Blažene Djevice Marije od najranijih dana Crkva je Gospi davala mnoga imena, oznake i nazive. U svakom od tih naziva Crkva je htela izreći neku ulogu i važnu zadaću koju je Gospa imala u ispunjenju Božjega plana, ili je isticala neku Marijinu vrlinu, ili joj je na taj način odavala počast. Crkva je u lauretanskim litanijama izbrojila pedeset imena ili naziva Majke Božje. Kršćani pojedinačno i zajedno rado mole litanije Majke Božje’, kazao je fra Petar Klapež podsjetivši na Gospinu važnost u povijesti spasenja, poglavito u vremenu nastanka Crkve na Duhove
Na kraju sv. mise fra Petar Klapež je predvodio molitvu i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom uz meditaciju na riječi Očenaša, u kojoj je sudjelovalo više pastoralnih suradnica – redovnica. 
Prije misnog slavlja vjernici su imali prigodu za sv. ispovijed i osobne molitve te su mogli sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, kojega je predvodio voditelj HKM Offenbach am Main fra Tomislav Dukić zajedno s pastoralnim suradnikom Zvonkom Orlovićem i skupinom vjernica iz te misije.

Datum objave: 11.06.2019.