PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

07.12.2019
tekst
tekst

Vjera

VJERSKI PROGONI I DISKRIMINACIJA Postaju zabrinjavajuća stvarnost

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

Papa Franjo je ovu pojavu opisao kao vrstu genocida.

Autor: CroExpress/Ika

Dotajnik za odnose Svete Stolice s državama mons. Antoine Camilleri istaknuo je 16. srpnja na predstavljanju časopisa o progonu kršćana u bazilici Sv. Bartolomeja u Rimu da je održavati prisutnost kršćanskih zajednica, posebno na područjima gdje nisu dio većinskih skupina, mnogo više od simboličnog pitanja, javlja Ika.

To je snažno svjedočanstvo vjere i dokaz da je miran suživot u pluralitetu religija moguć kada se poštuje dostojanstvo svake osobe. Riječ je o 'krajnje zabrinjavajućoj stvarnosti' koju je papa Franjo opisao kao 'vrstu genocida uzrokovanu općom i kolektivnom ravnodušnosti' u kojoj se 'prisutnost kršćana sustavno izbacuje iz društava i kultura, pa i na područjima gdje je nastala', kazao je mons. Camilleri. 

Nepravedna diskriminacija, nasilje i progon bilo kojeg ljudskog bića, osobito na temelju vjere i uvjerenja, moralno su neprihvatljivi i za osudu. Posljednjih smo godina svjedoci napada, u okviru pojave koja uključuje mnoge vjerske zajednice u cijelom svijetu, na skupine i pojedince u različitim vjerskim kontekstima od strane terorista, ekstremističkih skupina i vjerskih fanatika koji ne poštuju živote onih koji imaju drukčije uvjerenje od njihova

Kao što je naglasio papa Franjo 4. veljače u deklaraciji iz Abu Dhabija, postoji rizik od 'političke manipulacije religijama' koja se ne odnosi samo na nedržavne čimbenike kao što su teroristi ili vjerski ekstremisti. Vlade se također trebaju pitati u kojoj se mjeri zauzimaju za obranu vjerske slobode i borbu protiv progona. 

S jedne strane često ne opravdavaju ili osuđuju te geste, dok s druge strane 'surađuju' politički, gospodarski, tržišno, vojno ili na drugi način, i jednostavno zatvaraju oči pred onima koji, na tako očit način, krše tu temeljnu slobodu, protumačio je mons. Camilleri, prenosi Vatican News. 

Nažalost, većina tih zločina i dalje ostaje nekažnjena. Međunarodna zajednica pokazuje samo malo više sramotne neugodnosti i vrlo često toj pojavi posvećuje premalo pažnje. U tom smislu Sveta Stolica smatra da je uznemirujuća stvarnost vjerskih progona predmet velike zabrinutosti ne samo za kršćane koji pate, nego i za vjernike bilo koje religije

Ti su progoni napad na temeljnu slobodu ljudske osobe. Situacija kršćana koji trpe mučenje i smrt osobito je bolna za nas koji s njima dijelimo duboku duhovnu povezanost, rekao je mons. Camilleri. Jedan oblik vjerske diskriminacije katkada, pa i u snažnim demokracijama, sve je češće okrivljavanje ili kažnjavanje vjerskih vođa kada tumače temeljna načela svoje vjere, posebno na području života, braka i obitelji

Vjerska sloboda nije samo kulturno ili pravno pitanje, nego je ukorijenjena u dostojanstvu osobe i 'uvjet traganja za istinom koja nije nametnuta silom'. U tom smislu vjera može poslužiti kao važan čimbenik jedinstva i mira unutar ljudske obitelji, kroz razumsko traženje općeg dobra koje mora podupirati dijalog. Otvoren i pošten međuvjerski i međukulturni dijalog jedno je od sredstava za nadvladavanje progona i bitna dimenzija u neophodnom priznavanju svake osobe kao 'sugrađana'

Većina ustava potvrđuje da su svi građani jednaki, premda porast nacionalizma u nekim zemljama, u sprezi s agresivnim isticanjem vjerskog identiteta, lako može dovesti do vjerskog fundamentalizma.

Ljudi ili skupine koji ne pripadaju etničkoj ili vjerskoj većini tada mogu biti izloženi diskriminaciji, marginalizaciji i progonu, jer većina riskira, osjećajući državu kao isključivo vlasništvo, na štetu onih koji ne vjeruju u njihovu vjeru, zaključio je dotajnik za odnose s državama.

18.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.