Autor: CroExpress/IKA

Božićni koncert Hrvatske katoličke misije Düsseldorf održan je u nedjelju 8. prosinca u crkvi Sv. Apolinara u Düsseldorfu. Udružio je glazbenike koji se tijekom godine okupljaju u ovoj crkvi na slavljima liturgije i susretima Hrvata katolika u ovom dijelu Njemačke. Bio je to peti tradicionalni koncert. Njegova posebnost bila je premijera nove hrvatske klape u ovoj zajednici, Klape Tavileo koja je s radom počela u jesen ove godine, a ime je odabrala u čast prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, franjevca i mučenika iz Šibenika, sv. Nikole Tavelića.

Iduće godine i HKM Düsseldorf i Nikola Tavelić imaju svoj zlatni jubilej – misija navršava 50 godina od utemeljenja, a šibenski svetac 50 godina od kanonizacije.

Na božićnom koncertu izvedena su djela hrvatske tradicionalne božićne baštine, ali i skladbe svjetskih autora. Prvi su nastupili članovi Dječjeg zbora koje vodi Framašica Magdalena Lukić.



Slijedio je nastup na klaviru osmogodišnje Karle Znaor, uz Magdaleninu pratnju. Klapa Tavileo za prvi niz pjesama odabrala je duhovne skladbe, među ostalim i pjesmu ‘Bezgrešnoj’ za koju je tekst napisao Mario Žuvela, a glazbu Vladan Vuletin. Voditelj Klape Marijo Maleš ovim izborom želio je počastiti Gospu čiji je blagdan Bezgrešnog začeća upravo bio tog 8. prosinca kada je klapa prvi put pjevala u crkvi Sv. Apolinara za hrvatsku zajednicu. Drugi dio klapskih pjesama posvetili su Dalmaciji.

U sklopu HKM-a djeluje i Tamburaški sastav Peregrinum kojega vodi Vedran Podolski. Iako njihovo ime znači ‘stranac’, ovi tamburaši svojim djelovanjem s ponosom pokazuju da je tambura hrvatski tradicionalni instrument na kojem izvrsno zvuče i domaće, ali i inozemne skladbe, što su potvrdili i svojim blagdanskim repertoarom. Zato, iako ‘stranci u tuđini’, prepoznatljivi su kao Hrvati i naši, i rado viđeni gosti raznih događanja. Posebno oduševljenje publike izazvao je nastup mlade studentice i glazbenice Nikolete Skerletopoulu čija je izvedba ‘Tihe noći’ pridonijela meditativnom ozračju velebne düsseldorfske crkve.

Odjenuti njemačkog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha i njegovu skladbu za gudače ‘Air’ u novo ruho, uz gitaru i harmoniku, izazov je koji su prihvatili Marijo Maleš i Frano Milić, pastoralni suradnik u HKM-u Düsseldorf koji je ujedno voditelj Mješovitog zbora ove misije. Zbor je u svojem nastupu spojio hrvatsku i svjetsku glazbenu božićnu tradiciju, a na kraju su koncert završili svi izvođači zajedničkom pjesmom ‘Radujte se narodi’.

Voditeljica programa bila je Tanja Maleš s Hrvatskoga katoličkog radija. Uz brojne Hrvate iz Düsseldorfa koncert je pratio i generalni konzul Ivan Bulić.

Datum objave: 10.12.2019.