CroExpress

U Božje ime branio je slobodu Crkve. Iskrenim je domoljubljem tumačio pravo hrvatskog naroda i svakog naroda na dostojan život u miru, slobodi i pravednosti. Zauzimao se za prava i dostojanstvo svake ljudske osobe bez obzira na nacionalnost, vjeru i svjetonazor. Hrvao se s moćnima da zaštiti nemoćne. Hrabro je i bez straha osudio svaku zabludu i svaku mržnju: rasnu, klasnu, nacionalnu, vjersku i političku. Svoj je život završio kao žrtvu ljubavi za Boga, Crkvu, čovjeka i za dobro svoga voljenog naroda.

b0c6f75bc9.jpg
Hrvatska katolička župa blaženi Alojzije Stepinac u Salzburgu proslavila je u nedjelju, 9. veljače blagdan svog nebeskog zaštitnika. Euharistijsko slavlje na svečanoj svetoj misi u 11.30 sati predvodio je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, zmaj Osječki od svetog Josipa i dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. U koncelebraciji su suslavili voditelj Župe u Salzburgu fra Zlatko Špehar, kapelan fra Ivan Cvetković, Meštar kapelan družbe ‘Braća hrvatskog zmaja’ fra Tomislav Glavnik, zmaj Svetoduški i vikar franjevačke provincije sv. Jeronima i gvardijan samostana sv. Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu i svećenici drugih austrijskih župa.
d03e5a5ef3.jpg
Hrvatski vjernici iz Salzburga, njihovi brojni gosti, prijatelji, folkoraši, učitelji, članovi Pastoralnog vijeća, i ove godine su iz prepune crkve svetog Andrije poslali poruku vjere, ljubavi i zajedništva, i koliko im mnogo znači kršćansko štovanje nadbiskupa, kardinala i mučenika – Alojzija Stepinca, njihovog zaštitnika.

acc88f3cba.jpg
Naime, ovogodišnjem svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su gosti iz Hrvatske, članovi družbe ‘Braća hrvatskog zmaja’.
Autobusom, direktno iz Osijeka za tu prigodu su stigli prof. Antun Tucak, zmaj Sovički, prof. dr. sc. Davorin Đanić, zmaj od Posavine, prof. dr. sc. Srećko Tomas, zmaj Drinovački II, mag. iur. Ivica Završki, zmaj Gornjogradski, Božidar Šnajder, bivši intendant HNK, zmaj Essekrski, dr. Branko Mihalj, zmaj Rakitsko-Kutjevački, Stipan Mijok, zmaj Bački II.
Uvaženi gosti iz Zagreba su bili: prof. dr. sc. Nevio Šetić, Veliki Meštar, zmaj od Istre, Anđelo Miloš, Meštar Zmajskih stolova, zmaj Prečki, Tomislav Glavnik, zmaj Svetodušni, kapelan Družbe, akademik Vladimir Bermanec, zmaj od Veternice, član Meštarskog zbora, akademik Andrija Mutnjaković, Zmaj Osječki III., Marin Kovačić, zmaj Omiški, likovni kritičar, Milan Bešlić, zmaj od Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu i prof. dr. sc. Tomica Jukić, zmaj Slovenski.

340fc5b992.jpg

Misnom slavlju nazočio je i Daniel Glunčić, novoizabrani veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, koji se na kraju svečanosti oklupljenima obratio prigodnim riječima, te svim vjernicima čestitao blagdan bl. Stepinca, zaštitnika njihove župe i cijele hrvatske nacije.
abb97425b0.jpg
U svojoj se homiliji fra Dugalić, osvrnuo na nedjeljno evanđelje u kojem nas Isus po sv. Mateju poziva da kao njegovi učenici budemo sol zemlji i svjetlost svijetu.

– Krist poziva na jedinstvo, na zajednišvo, da ustrajemo na prijateljstvu s Bogom i u njemu tražimo radost i sreću. Vidimo iz tekstova, na isti način nam svjedoče i sveti apostoli, svjedoci Isusovog vremena, i sveti mučenici, svjedoci našeg vremena – među kojima naročito mjesto ima hrvatski Blaženik – Alojzije Stepinac, kojeg je vaša Hrvatska katolička župa odabrala za svog zaštitnika i zagovornika na nebesima. Stepinac je proganjan jer nije želio služiti komunistima. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 16 godina zatvora. Znao je što ga čeka, i bio je spreman svakog časa umrijeti. Naš blaženik i danas promiče poštivanje ljudskog života i dostojanstvo čovjeka. Alojzije Stepinac je svjetlo i sol svijeta, on je u svom životu na zemlji, bio veliki branitelj svakog čovjeka. Mi Hrvati možemo biti ponosni na našeg Blaženika. Neka nam bude zagovornik i na nebu, kazao je između ostalog monsinjor Dugalić.
6a168f60e1.jpg
Nakon svete mise, vjernici i gosti imali su prigodu pogledati jedinstvenu izložbu pod nazivom ‘Karikature komunizma Blaženog Alojzija Stepinca’, a upriličen je i prijam u župnim prostorijama, gdje su uzvanici mogli uživati u delicijama koje su pripremili vrijedni članovi Pastoralnog vijeća.
Na kraju, završiti ćemo ovim citatom našeg Blaženika:

‘Više nego ikada potrebni su danas čovječanstvu heroji Kristove ljubavi, da sagrade što je porušeno u ljudskim dušama; da izliječe što je bolesno; da poviju što je ranjeno, da svežu što je slomljeno, da utješe što je žalosno; da obrišu suze onima što plaču.’

Hrvatska katolička župa blaženi Alojzije Stepinac u Salzburgu proslavila je u nedjelju, 9. veljače blagdan svog nebeskog zaštitnika. ????Objavljuje CroExpressPonedjeljak, 10. veljače 2020.








Datum objave: 10.02.2020.