Autonomna pokrajina Vojvodina izdvojit će nešto više od 160.000 eura za dovršetak obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, rekao je u četvrtak zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Goran Kaurić.

„Veliki je to iskorak pokrajinske vlade jer je osiguran novac za završetak građevinskih radova na obnovi Spomen-doma koji će biti sjedište više hrvatskih institucija i organizacija i mjesto susreta i programskih aktivnosti hrvatske zajednice u Vojvodini“, naveo je Kaurić.

Dodao je kako je to rezultat konstruktivnog djelovanja predstavnika hrvatske manjine u vojvođanskoj vladi.

„Važno je u tome kontekstu istaknuti da je pokrajinska vlada prije dva mjeseca izdvojila znatna sredstva za obnovu crkve sv. Jurja u Petrovaradinu. Ona je najstarija mjesna i novosadska crkva i u njoj je kršten ban Jelačić“, izjavio je Goran Kaurić.

„Spomen-dom bana Josipa Jelačića kao i njegov lik i djelo predstavlja mjesto okupljanja dvaju naroda”

Odluku o financiranju obnove vrijednog povijesnog objekta pozdravila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (DSHV) Jasna Vojnić.

„Spomen-dom bana Josipa Jelačića kao i njegov lik i djelo predstavlja mjesto okupljanja dvaju naroda, njihova povezivanja oko zajedničkih vrijednosti. Stoga nam je drago da tijela naše domicilne države prepoznaju i podupiru naša nastojanja u obnovi spomenika kulture važnog ne samo hrvatskoj već široj društvenoj zajednici“, priopćila je ona.

Iz njezina ureda su podsjetili da je srbijanska vlada financirala otkup dijela kuće u iznosu od 600.000 eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici.

Nakon toga za obnovu njezinog eksterijera i interijera osigurala je dodatnih 100 000 eura, a rekonstrukciju objekta podržali su također Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.

Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.

Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja najslavnijeg hrvatskog bana.

Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna austrougarska točka otpora prodorima turske vojske u 17. stoljeću, kada se ondje naseljavaju Hrvati.

Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas ih desetak posto. 


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 12.05.2022.