Prije dva dana smo napisali kako je prvu Hrvatsku katoličku župu u Sjedinjenim američkim državama uspostavio Josip Dobroslav Božić iz Potočana.

To je povijesna istina koja se ne dade promijeniti, a da su Posavljaci radili velike stvari u svijetu, dragi čitatelji, moći ćete se upoznati kroz našu rubriku „Znameniti Posavljaci u iseljeništvu“.

Imajući u vidu da smo prije dva dana predstavili utemeljitelja prve hrvatske katoličke župe u Sjedinjenim američkim državama danas idemo na drugi kraj svijeta u Zapadnu Australiju.

Tamo je 1979. godine u Hrvatsku katoličku misiju u North Fremantle stigao svećenik u najboljim godinama. Tada je Nikola Čabraja imao nepunih 29 godina i i već iskustvo župnika u Garevcu pored Modriče te djelatnika u sjedištvu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Došavši u daleku Australiju velečasni Čabraja je vidio da je, pored duhovne skrbi našim ljudima važan vođa i na području kulture i obrazovanja.

Odmah se uhvatio posla pogotovo kada je riječ o humanitarnim aktivnostima. Organizirao je razne događaje humanitarnog karaktera, a nije zapostavljao niti druga polja rada, koja su Hrvatima Zapadne Australije bila izuzetno važna.

Odmah je reorganizirao školu hrvatskoga jezika a vrlo ubrzo je osnovao i prvu hrvatsku knjižnicu, koju je nazvao „Dr. Alojzije Stepinac“.

Njegov rad vidljiv je i na polju glazbe, jer je bio vrlo aktivan u promicanju glazbene kulture među hrvatskim iseljenicima.

Velečasni Nikola je rođen u Novom Selu pored Bosanskoga Broda i uvijek ponosno ističe svoje posavske korijene.


Autor: CroExpress, Anto Pranjkić Datum objave: 13.12.2020.