Približavanjem jeseni u Slavoniji, a posebno u Vukovaru, dolazi vrijeme kada se svi prisjećaju događaja iz 1991. godine i početka Domovinskog rata.

Teško je tada u Gradu heroja pronaći ulicu i kuću koja nije izgubila voljenu osobu. Sličnu priču imaju i Vukovarci Nikica Kuđerski i Igor Šegec, djeca umrlog i poginulog hrvatskog branitelja koji su priču o vukovarskom vodotornju – simbolu patnje, ali i zajedništva, odlučili pretvoriti u priču koja će još jednom ujediniti Hrvatsku, odlučili su proizvesti lampion u obliku jednog od najprepoznatljivijih simbola grada.

„Vodotoranj je simbol vukovarskog otpora bezumnoj agresiji u jesen ’91. godine i želja nam je da njegovo svjetlo obasja cijelu Hrvatsku. Projekt je to koji nismo započeli, ali smo ga prepoznali i želimo mu dati novu snagu da u njemu sudjeluju svi žitelji Lijepe naše.“ – pojašnjava ideju Igor Šegec.

Iako je projekt tek zaživio, ističu kako već sada postoji veliko zanimanje za lampion u obliku vodotornja, a prednjače braniteljske udruge i one proistekle iz Domovinskog rata, ali posljednjih tjedana škole i razne privatne osobe žele biti dio ove vukovarske priče. Lampion se prodaje po cijeni od 8 kn + PDV, ali 2 kn od svakog prodanog lampiona ide za pomoć vukovarskim udrugama koje se bave djecom sa posebnim potrebama i svim potrebitima u gradu Heroja.

„Iznimno nam je bitno da projekt ima humanitarnu notu, a to smo dogovorili odmah na prvoj kavi kada smo krenuli u ovu priču. Želimo da svi ljudi dobre volje znaju kako paljenjem ovog lampiona izravno pomažu djecu Vukovara. Kao otac sam uvijek osjetljiv na potrebe djece i smatram ma što radili, da moramo naći način da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a često nisu dovoljno glasni ili ne mogu izraziti svoje potrebe.“ – dodao je Nikica Kuđerski.

Poslovni partneri su obišli lokalne proizvođače svijeća i lampiona te je već sada dogovorena suradnja s nekolicinom, no ne kriju kako je krajnji cilj proizvodnju organizirati u Vukovaru.

„Puno toga ovisi o prvoj godini. Ako zanimanje za naš proizvod bude na onoj razini na kojoj očekujemo, ući ćemo u rizik te pokušati proizvodnju pokrenuti u Vukovaru i zaposliti naše sugrađane da što manje njih ima potrebu odseliti u druge krajeve Hrvatske, ali i Europe. Svjesni smo da naš proizvod ima sezonski karakter, ali smo uvjereni kako će sentimentalna vrijednost prevagnuti pri odabiru.“ – dodao je Šegec.

Plan je proizvoditi i druge artikle u obliku vodotornja, poput svijeća i raznih suvenira, no do realizacije tih planova ima dovoljno vremena. U narednih mjesec dana zaprimaju se narudžbe te će se roba, u suradnji s partnerima, distribuirati po cijeloj Hrvatskoj.

Svi oni koji žele sudjelovati u ovoj pozitivnoj vukovarskoj priči, mogu to učiniti narudžbom na mail vukovarski.lampion@gmail.com. Djeca Vukovara će biti zahvalna.


Vukovarski vodotoranj, visine 50 metara, 1968. godine izgradila je zagrebačka tvrtka ‘Hidrotehna’ prema projektu tvrtke ‘Plan’ u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu „Najpar-bašći“, na ulazu u vukovarsko gradsko naselje Mitnicu. U to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi. Do Domovinskog rata u njegovom gornjem dijelu bio je restoran s pogledom na Vukovar, Dunav i okolicu. Teško je oštećen 1991. godine u bitci za Vukovar. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora grada. Tijekom opsade, tada 23-godišnji Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio hrvatski stijeg na vodotoranj, a uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj je hrvatsku zastavu dizao i kasnije s njim išao i Hrvoje Džalto.


Autor: CroExpress, Siniša Đurić Datum objave: 22.09.2020.