Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić u petak je u Subotici izjavio da će obavijestiti međunarodne organizacije o nastavku politike diskriminacije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini.
Kao posljednji u nizu slučajeva diskriminacije naveo je zabranu održavanja znanstveno-stručnoga skupa o identitetu bunjevačkih Hrvata u Gradskoj kući koju je izrekao gradonačelnik Subotice Jeno Maglai.

Gradonačelnik je svoju odluku obrazložio željom da se ne miješa u spor o nacionalnoj pripadnosti bačkih Bunjevaca.

‘Dok sam ja gradonačelnik Subotice neću dopustiti prebrojavanje krvnih zrnaca građana Subotice i stvaranje tenzija u našem gradu’, izjavio je Maglai.

U Vojvodini živi skupina Bunjevaca koja niječe hrvatsku pripadnost i u tome ima potporu državnih tijela Srbije.

Slaven Bačić je za odluku o zabrani korištenja Gradske kuće rekao da je uznemirujuća te da je ona nastavak miješanja države, a sada i subotičke lokalne samouprave u identitetski spor o pripadnosti Bunjevaca, i to na štetu bunjevačkih Hrvata.

Bačić je rekao da se gradonačelnik na ovaj način otvoreno svrstao na stranu onih Bunjevaca koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, budući da je u istom prostoru održan skup u organizaciji institucija Bunjevaca, nehrvata.

Okrugli stol su zajednički organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i katedra za manjinske zajednice i kulture odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Svi Bunjevci, pa i oni koji žive u Srbiji, pripadaju hrvatskom narodu – pokazale su brojne znanstvene studije i istraživanja, izjavila je etnologinja iz Zagreba Milana Černelić.

‘Nedvojbena je hrvatska pripadnost svih Bunjevaca, znači ne pripadaju nekoj drugoj etničkoj skupini. Imaju zajedničko podrijetlo. A da ne govorimo o njihovu govoru, bunjevačkoj ikavici koja je nedvojbeno dijalekt hrvatskog jezika’, rekla je Černelić.

U radu skupa sudjelovali su etnolozi, povjesničari i lingvisti iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

Izlaganja sudionika pratili su predstavnici državnog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika te hrvatska diplomacija u Srbiji.

Veleposlanik Gordan Markotić rekao je kako pokušaje umjetne podjele bunjevačkih Hrvata smatra otvorenim pitanjem u odnosima Srbije i Hrvatske.

Sudionici skupa, kako se čulo, drže prijepornim raširena stajališta u Srbiji o nehrvatskoj pripadnosti Bunjevaca, jer ona nisu utemeljena na znanosti.

Datum objave: 26.09.2014.