Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a trenutačno njegovu politiku ne odobrava 50 posto građana.

Početak cijepljenja i cijepljenje preko reda obilježilo je veljaču no sudeći prema redovitom istraživanju Crobarometar, Dnevnika Nove TV vodeća stranka prošla je neokrznuto.

Hrvatska demokratska zajednica nema razloga za zabrinutost. Niti jedna afera na tu stranku nije se odrazila – točnije neokrznuti su prošli kroz sve. Tako veljaču završavaju s potporom od 30,9 posto. Sve afere s gradonačelnicima, plan cijepljenja… ništa to nije utjecalo na rejting HDZ-a.

SDP s novim vodstvom konsolidira stranku, a rejting je i dalje daleko ispod HDZ-a. Prema anketama, Peđa Grbin može računati na 17,2 posto potpore.

Stranka Možemo uzima glasače SDP-u i trenutačno su treća opcija s potporom od 9,3 posto. Odmah iza je MOST s potporom do 8 posto te Domovinski pokret sa 6,8 posto.

Ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Centar je na 2,1 posto, HSS s jednim od lošijih rejtinga na 1,4 posto, prenosi zagreb.info, slijedi IDS s potporom od 1,4 posto. Zatim je tu Radnička fronta koja može računati na potporu od 1,3 posto. Živi zid odavno je u padu i sada mogu dobiti potporu od 1,2 posto.

Loše vijesti su da je pesimizam već treći mjesec u porastu. Tako 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, njih 21 posto su optimisti, a 8 posto ne zna.

Vlada odavno nema potporu za svoje politike. Treći mjesec zaredom raste broj nezadovoljnika tako da trenutačno Vladin rad ne odobrava 58 posto ispitanika, odobrava njih 34 posto dok ne zna 8 posto ispitanih.

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a trenutačno njegovu politiku ne odobrava 50 posto građana, a odobrava njih 42 posto. Ne zna 8 posto ispitanika.

Tri institucije također bilježe pad popularnosti kad se građane pita da ih se ocijeni školskim ocjenama. Predsjednik tako dobiva 2,73 ili ”trojku”, Vladi su dodijelili 2,43 ili ”dvojku” te Hrvatski sabor ocjenjuju s 2,05 ili ”dvojkom”.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. veljače. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.02.2021.