Autor: Z.S./tportal

Craig Sinovich, dijete Hrvata koji su emigrirali u Južnoafričku Republiku, prije 12 godina doselio je u Zagreb. Otvorio je tvrtku koja se bavi uvozom i izvozom na potezu Hrvatska-Južnoafrička Republika. Danas razmišlja o tome kako premjestiti posao u Poljsku ili Srbiju.

Kako piše tportal, Craig smatra da je hrvatska vlada unazadila poslovnu klimu svojom poreznom politikom. Ima zamjerke na cijenu zapošljavanja i stopu PDV-a. ‘ Pa onda monopoli velikih kompanija koje izgleda uopće ne moraju biti odgovorne za svoje dugove. Korupcija, ogroman problem. Činjenica da moraš platiti PDV unaprijed i nikada ga ne dobiješ nazad. Ako pošalješ zahtjev, pojavit će se porezna inspekcija s ciljem da ti nađe neku nepravilnost u poslovanju i naplati ti kaznu. Pa fiskalizacija. Ukinite je. Južnoafrička republika se temelji na ekonomiji gotovine. Dajte ljudima novac i trošit će ga. Kupovat će odjeću, hranu – vratit će ga natrag u ciklus’, ljut je Craig.

Craig inače u Južnoafričku Republiku iz Hrvatske izvozi ajvar i – šmirgl papir. U Hrvatsku uvozi začine i papričice ‘peppedew’, posljednje otkriveno povrće na svijetu. Tvrtku bi želio premjestiti u Poljsku ili Srbiju.

Bez obzira na lošu poslovnu klimu, smatra da je Hrvatska idealna zemlja za obitelj i odgoj djeteta. 

Datum objave: 07.09.2014.