Nitko nema ništa protiv Hrvata, ali ima protiv zločinaca koji su ubili djecu i starce, rekao je u nedjelju srbijanski predsjednik, komentirajući potvrđivanje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koji se terete za zločine nad civilima u izbjegličkoj koloni tijekom “Oluje”.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) optužilo je 31. ožujka pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih četvero djece, te 24 ranjenih.

“Nisam tužitelj za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je netko poslije 27 godina imao hrabrosti zatražiti odgovornost za ubijenu srpsku djecu i starce, a posebno za djecu”, izjavio je Aleksandar Vučić novinarima na tiskovnoj konferenciji.

On je istaknuo da je na Petrovačkoj cesti tijekom “Oluje” među desetoro ubijenih bilo četvero djece od 7, 9, 11 i 13 godina i da “ta djeca nisu ni počela živjeti”.

Onima koji bi to zloupotrebljavali i govore kako netko ima nešto protiv Hrvata, poručio bih da to nije istina. “Nitko nema ništa protiv Hrvata, ali ima protiv zločinaca koji su ubili djecu”, rekao je Vučić.

On je rekao da su mu “veća svetinja” oči te djece od svih napada na njega, državu koju vodi i na njegovu obitelj.

“Jer ako nismo sposobni zaštititi djecu – i formalno i pravno – onda ne trebamo i ne zaslužujemo postojati kao država”, rekao je Vučić.

Naglasio je kako se “nada da će zločinci biti kažnjeni, “oni koji su stvarno ubijali djecu, a proglašavani za junake”, a da se za to “nisu pokajali i otišli na grob položiti cvijet”.

Hrvatska ne priznaje Srbiji jurisdikciju u tom slučaju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u nedjelju je rekao da Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava skrenuti pozornost sa svojih problema.

„To što oni rade ne pridonosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa“, rekao je predsjednik parlamenta o srpskoj politici.

„Srbija je zemlja koja ima puno vlastitih problema“, nastavio je Jandroković, navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome želi li Beograd “na rusku ili na stranu zapada“.

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu 11. kolovoza, čime su se stekli uvjeti za početak procesa koji bi mogao biti vođen u Beogradu u odsutnosti optuženih.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.08.2022.