Njemački demokršćanin Manfred Weber u srijedu po treći put izabran za šefa zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu, a jedna od deset novoizabranih  potpredsjednika kluba je hrvatska zastupnica Željana Zovko.

 “Ponosan sam i zahvalan svojim kolegama što su me ponovno izabrali za predsjedatelja skupine EPP-a. Veselim se nastavku našeg rada na jačanju kršćanske demokracije i desnog centra diljem Europe”, izjavio je Weber nakon izbora na kojima je dobio golemu većinu glasova.

Najavio je da će se boriti protiv onih koji žele ugroziti i uništiti EU. “Kršćanska demokracija bila je načelu stvaranja EU-a i EPP je vodeća snaga za snažnu i stabilnu Europu koja je bliska ljudima”, rekao je Webe.

Weber, 49 godina, predsjednik je Kršćansko socijalne unije (CSU), najjače stranke u Bavarskoj, a na čelu zastupničkog kluba EPP-a je od 2014. godine.

Zastupnici EPP-a birali su u srijedu osim čelnika i kompletno vodstvo zastupničkog kluba, koje uključuje 10 potpredsjednika. Među njima je i Željana Zovko (HDZ).

Očekivalo se da će se Weber kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta, jer sadašnjem predsjedniku Davidu Sassoliju uskoro istječe 2,5 godišnji mandat, ali je on prošli mjesec objavio da želi ostati na čelu zastupničkog kluba i natjecati se za predsjednika EPP-a.

Weber je u rujnu najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a, stranke koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke i koju trenutačno vodi Donald Tusk. Tusk se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svojoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast. Tuskov bi nasljednik trebao biti izabran na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.

Zovko je u svom govoru zahvalila kolegama pučanima što su prepoznali njezino dugogodišnje zalaganje u Europskom parlamentu. „Posljednjih godina imala sam čast surađivati s mnogima od vas kao zamjenica koordinatora EPP-a i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, kao i u svom parlamentarnom radu u Odboru za kulturu i obrazovanje te Pododboru za sigurnost i obranu. U izazovnim vremenima koja su pred nama, radujem se daljnjem radu na napretku, nizanju uspjeha i povećanju vidljivosti našeg kluba zastupnika”, zaključila je Zovko.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.10.2021.