Od 1. rujna u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji više nije obvezno nošenje maske za vrijeme školske nastave. Odluka je izazvala žestoke reakcije.

 

“Zastrašujuće je kako je Ministarstvo obrazovanja pokrajine Sjevernog Porajnja i Vestfalije lakomisleno. Gdje su ti koncepti koji opravdavaju ukidanje obveze nošenja maske? “, napisala je Maike Finnern, predsjednica Sindikata obrazovanja ove pokrajine na Twitteru.

Bez obzira na zatvaranje nekoliko škola zbog korone, piše Jennifer Ammann za Deutsche Welle, u najmnogoljudnijoj pokrajini Njemačke obveza nošenja maske je ukinuta početkom mjeseca. Ministrica obrazovanja Yvonne Gebauer tvrdi da je početak škole bio uspješan i da se zato propisi mogu ublažiti. Međutim, mnogi su kritični prema ovoj odluci.

Nema plana B

Oporba optužuje pokrajinsku vladu da nema plana jer nije predložila nikakve daljnje zaštitne mjere. S druge strane, Yvonne Gebauer javnost uvjerava je da je ovaj korak moguć zato što je broj infekcija od početka školske godine u padu. “Ovu odluku podržava veliki dio stanovništva”, tvrdi ona.

Jedna osamnaestogodišnja učenica također smatra da ima smisla ublažiti mjere. “U školi se ne možete koncentrirati s maskom, pogotovo kad je vruće”, navodi ona. Gotovo 98 posto škola u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji trenutno nastavu drži u školama, „face to face”, a ne online. Samo su tri škole potpuno zatvorene.

U školi se ne možete koncentrirati s maskom, pogotovo kad je vruće

Osamnaestogodišnja učenica

Držanje udaljenosti od 1,5 metra u učionicama je gotovo nemoguće. Mnogi, uključujući predsjednika udruženja učitelja Heinz-Petera Meidingera, zato smatraju da je potrebno nositi masku na satu. “To je žrtva koje moramo podnijeti, barem privremeno, kako bismo spriječili drugi val zaraze”, rekao je Meidinger.

Pojedinačne škole odlučile su zadržati obvezu nošenja maske. Mnogi roditelji podržavaju ovu odluku. „Mislim da je odluka škole odlična. Moja kćer se osjeća bolje s maskom ”, kaže otac jedne učenice.

Maska samo za nastavnike?

S druge strane, udruženje pedijatara smatra da je nošenje maske posebno važno za nastavnike. Udruženje tvrdi da učitelji često postaju takozvani “superspreaderi” jer kroz svoj glasan govor šire veliki broj aerosola. Pri tome se mora uzeti u obzir da se oni dosta kreću, odnosno odlaze u različite prostorije, jer predaju različitim razredima i školske odmore provode u zbornici.

U školi se mnogi nalaze na vrlo maloj udaljenosti jedni od drugih. Mnogi su se zato na početku školske godine bojali da će se virus tamo naročito brzo proširiti. Budući da zaraza kod mlađih od 18 godina obično prolazi bez ozbiljnijih simptoma, mogli bi neprimjetno prenijeti bolest na starije ili bolesne ljude.

Ali činjenica je da stopa zaraze u školama ostaje relativno niska.


 

Autor: CroExpress/dw Datum objave: 04.09.2020.