Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će Hrvatska do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva za obnovu od potresa iz Fonda solidarnosti, a na raspolaganju će iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za obnovu biti još milijarda i 200 milijuna eura.

“Kada se skupe različiti izvori iz NPOO-a u proces obnove od potresa,  imat ćemo na raspolaganju još skoro milijardu i 200 milijuna eura iz instrumenta EU-a buduće generacije”, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Do danas je iz Fonda solidarnosti EU-a Hrvatska iskoristila 700 milijuna eura za obnovu. Najavio je da će, po trenutnim procjenama, Hrvatska uspjeti iskoristiti sva alocirana sredstva iz tog fonda do zadanog roka, 30. lipnja,  a radi se o milijardu i 3 milijuna eura. 

“Procjena je da ćemo u potpunosti, do posljednjeg centra, iskoristiti sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu od potresa”, poručio je Plenković. 

Za preostali dio projekata obnove pronaći će se drugi načini financiranja, uključujući i sredstva državnog proračuna kroz sljedećih nekoliko godina. 

Krenule isplate novčanih naknada građanima 

Plenković je također podsjetio da je na snagu stupio novi paket pomoći Vlade vrijedan 1,7 milijardi eura. 

Istaknuo je da se već krenulo se s prvim isplatama jednokratnih novčanih naknada za nezaposlene osobe.

Danas kreće isplata za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje, 21. travnja isplate posebnih novčanih naknada za primatelje doplatka za djecu, a 28. travnja jednokratne novčane naknade za umirovljenike. 

Na Veliki četvrtak, Plenković je zaželio sretan Uskrs svim vjernicima te najavio je da će, zajedno s krugom ministara, u nedjelju sudjelovati na misnom slavlju na Kaptolu koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 06.04.2023.