Slovenija je od petka postrožila mjere na granicama po kojima osim što negativni rezultat na antigenske testove ne smije biti stariji od 7 dana za sve dnevne migrante, svi koji prelaze granicu moraju imati PCR testove, potvrdio je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

“Prema toj odluci negativni rezultat na antigenske testove ne smije biti stariji od sedam dana za sve dnevne migrante odnosno osobe koji svakodnevno putuju i rade u Sloveniji, za dnevne školarce stariji od 13 godina, za osobe koji prevoze školarce i za one koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji”, istaknuo je Kozlevac za Hinu.

Dodao je kako ostali putnici moraju imati PCR testove dok granicu bez predočenje testa na koronavirus mogu preći osobe koje su cijepljene drugom dozom, ali da je u međuvremenu prošlo 14 dana kao i osobe koje su preboljele covid-19 u proteklih šest mjeseci. Neće se morati testirati samo djeca mlađa od 13 godina, ali s druge strane negativan test moraju ponijeti oni koji ih voze.

Ova će se odluka na slovenskoj granici, koju je donijela slovenska Vlada, primjenjivati do 2. travnja.

“Očekivana je to odluka imajući u vidu situaciju u okruženju. Ono što svi vidimo je da se zemlje zatvaraju, Njemačka sugerira građanima da ne putuju za Uskrs, Austrija je zatvorena, Italija i Slovenija su u crvenome  tako da u okolnim zemljama ali i u drugim županijama i Hrvatskoj situacija nije nikako dobra”, poručio je načelnik županijskog Stožera Kozlevac.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.03.2021.