Tekst: Zoran Paškov

Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva, raštika, janjetina, pura pršut, uštipci i lučenica, sve se to moglo doživjeti i probati na upravo odžanoj ‘Hercegovačkoj noći’, u srcu Njemačke u ‘Midas Limes Forumu’, nadomak Frankfurta, koji je za ovu prigodu bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Na tv ekranima ovog poznatog zabavnog centra cijelu su se večer redale slike hercegovačkog kraja i narodnih običaja, pune zavičajne nostalgije uz koju su iseljenici ostali čvrsto vezani i nakon više od pola stoljeća izbivanja iz svojeg rodnog kraja.

9bfxox.jpg
A na veliku Hercegovačku noć stigli su Hercegovci i njihovi gosti iz cijele Njemačke. Bio je to još jedan prekrasan ugođaj rodne im Hercegovine među svojim ljudima koji su razasuti širom svijeta, a posebno u Njemačkoj koja je bila i ostala njihova druga domovina i omiljena destinacija više od pola stoljeća.
66xn2s.jpg
Zoran Begić sve je dirnuo u srce

U glazbenom dijelu programa nastupili su Bruno Baković, Dijana Bliznac, klapa Frankfurt, tamburaši Bagrem. Takvom ugođaju naprosto se nije moglo odoljeti pa su Hercegovačkoj noći u Midas Limes Forumu nazočili i brojni hercegovački i hrvatski uglednici, uspješni poslovni ljudi. Pjesma i emocije napravile su svoje, a u ugodnoj opuštenoj atmosferi susrećemo i konzula iz Frankfurta Antu Bagarića u društvu poznatog hercegovačkog pjevača Zorana Begića. Sa prijateljima se ove večeri do jutarnjih sati proveselio i sponzor ove večeri Marko Čović, vlasnik ‘Čović Auto Handel’ iz Bestwig-Nuttlar.
24fb420.jpg
Sa svojih dvadesetak djelatnika iz Frankfurta je stigao i poznati hercegovački poduzetnik Vinko Kolobarić, vlasnik restorana i hotela Sandelmühle, inače Širokobriježanin koji je čvrstim lancima ostao vezan uz svoj rodni Kočerin, kraj u kojemu često boravi. S njime u društvu susrećemo i odlično raspoloženog našeg poznatog liječnika dr. Stjepana Bogdanovića.
Vukovar u srcu Hercegovaca na fešti u Frankfurtu


Goste su pozdravili Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je ovom prigodom ukratko predstavio svoju knjigu o vukovarskoj tragediji, a kojega je publika srdačno pozdravila, kao i fra Kristiana Montinu, voditelja Hrvatske katoličke misije Wiesbaden, koji se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na značaj ovakvih domoljubnih druženja među našim iseljeništvom, gdje ovakvi susreti potiču snažnije povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, te doprinose jačanju vjere i zajedništva, te očuvanju kulture i tradicije hrvatskog naroda u iseljeništvu, što je vrlo značajna komponenta u borbi protiv asimilacije i otuđenja mladih generacija naših iseljenika od matice zemlje.
Na fešti i poznati glazbeni menadžer Robert Martinović

A Hercegovačka fešta u Njemačkoj nije mogla proteći bez najpoznatijeg organizatora hrvatskih koncerata i poznate ‘Hrvatske noći u Frankfurtu’, menadžera Roberta Martinovića iz Neussa i naravno, hrvatski fotići ovog iseljeničkog podneblja: Alen Marić, Perica Ninković, Marko Lažeta i drugi, koji su ovjekovječili ovu jako dojmljivu Hercegovačku noć.
212vbir.jpg








Datum objave: 05.05.2019.