Autor: CroExpress

Predsjednik Hrvatskog centra Jure Mustać je pozdravljajući okupljene istaknuo da je bitno očuvati hrvatsku kulturu, običaje i tradiciju u iseljeništvu.

– Večeras želimo da se veselimo i zabavimo, bolje upoznamo i povežemo. Hrvatski centar u Salzburgu želi doprinijeti boljitku zajednice Hrvata koji žive i rade na ovom području. Imamo još puno planova, jer mi kao udruga predstavljamo i povezujemo sve Hrvate koji žive u Salzburgu i okolici, kazao je Mustać te napomenuo da je veliki broj članova Centra sudjelovao u organizaciji ove velike predbožićne fešte pod nazivom 2. Noć Hrvata.

Posebni pozdrav i zahvalu Mustač je uputio dušobrižnicima u Salzburgu fra Zlatku Špeharu i fra Ivanu Cvetkoviću, Petru Sakaču, učiteljima Hrvatske dopunske škole i mnogim drugima, te pozdravio prisutne goste: p. Miju Nikića iz Zagreba i zastupnika u Regionalnom parlamentu i direktora Austrijske narodne stranke ÖVP) Salzburg mag. Wolfganga Mayera.
e21dbc16da.png
2e3d0fa80a.jpg
Foto: CroExpress

Tijekom večeri nastupila su djeca Hrvatske dopunske škole, KUD Ruža Hrvatska Pongau, KUD Croatia iz Innsbrucka i HKUD Vilim Cecelja Salzburg.
KUD Ruža Hrvatska Pongau djeluje već četiri godine u Austriji i okuplja 35 mladih folkloraša od 7 do 22 godine starosti, a predvodi ih koreograf Ivo Vilušić. Oni su se predstavili sa spletom kola iz Bosanske Posavine, Hrvatskim kolom i modernom verzijom kola Kukunješće.

KUD Croatia iz Innsbrucka je osnovano u listopadu 2015. godine na čelu s predsjednicom Danijelom Stojanović, koreografiju vodi Ivana Ivandić. Društvo broji 25 članova. Izvode plesove iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su izveli dvije koreografije: ‘Evo kuće i avlije’ iz Bosanske Posavine i ‘Logovac’ iz Slavonije.

Glazbena skupina TS Dukati iz Širokog Brijega pobrinula se za zabavni dio programa.
Književnica Bosiljka Pavlović iz Podravskih Sesveta, rodom iz Kraljeve Sutjeske ovom prigodom je prezentirala svoje tri knjige: Latice ruža, Sutoni i svitanja, Kad ruže progovore.

Večer je bila i humanitarnog karaktera jer će se jedan dio prikupljenih sredstava donirati u svrhu liječenja teško oboljele osobe u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku.
df125b5757.jpgFoto: CroExpress

(FOTOGALERIJA) ODRŽANA 2. NOĆ HRVATA U SALZBURGU Dvije tisuće ljudi, divno zajedništvo, prijateljstvo i ljubav prema domovini – sve na jednom mjestu! ???????????????????????? u ❤️❤️❤️Objavljuje CroExpressNedjelja, 8. prosinca 2019.

Datum objave: 08.12.2019.