Autor: Z.S./Business Insider

Novac pokreće svijet! Ovom poslovicom vodili su se na Brookings institutu kad su napravili listu od 20 ljudi koji, prema njima, imaju najveći utjecaj u američkoj politici. 
20. Alice Walton. Nasljednica bogatstva Wal-Marta. ‘Teška’ je 34,3 milijarde dolara.
19. Donald Trump. Često komentira političke događaje, stekao je veliko sljedbeništvo konzervativaca. Želio je postati predsjednik na izborima 2012., a 2013. je potrošio milijun dolara samo da bi saznao ima li smisla kandidirati se 2016.
18. Marc Andreessen. 2012. je podupro Mitta Romneya kao predsjedničkog kandidata. Bogatstvo mu se 2012. procjenjivalo na 600 milijuna dolara.
17. Peter G. Peterson. Zalaže se za smanjenje javnog duga. Već je u godinama – 88 mu je.
16. Paul Singer. Konzervativni republikanac, podupire istospolne brakove. ‘Težak’ je 1,9 milijardi dolara. 
15. Art Pope. Donedavno ministar financija Sjeverne Karoline. Konzervativni republikanac, donira republikanskim kandidatima na izborima.14. Pierre Omidyar. Suosnivač E-baya.
13. Jeff i Mackenzie Bezos. Jeff je nedavno kupio Washington Post i donirao 2,5 milijuna dolara za istospolne brakove tijekom referenduma u Washingtonu.
12. Mark Zuckeberg. Radi na reformi imigracije i zalaže se za reformu školstva u Newarku.
11. Peter Thiel. Zalaže se za povećanje minimalca, nedavno je donirao 2,6 milijuna dolara za Political Action Committee-u republikanca Rona Paula. 
10. Warren Buffett. Obamin zagovornik, zalaže se za više poreze bogatašima.9. Penny Pritzker. Obamina zagovornica, bivša ministrica trgovine u njegovoj administraciji.
8. John i Laura Arnold. Donirali su milijune zakonodavcima kako bi prenijeli troškove na zaposlenike i smanjili mirovinske pogodnosti.
7. Bill i Melinda Gates. Njihova fondacija utjecajna je u reformi školstva, donirali su 100.000 dolara za referendum o istospolnim brakovima u Washingtonu.
6. Rupert Murdoch. Vlasnik Wall Street Journala i Fox Newsa.
5. George Soros. Obami je 2012. donirao milijun dolara.
4. Sheldon Adelson. Potrošio je 93 milijuna dolara kako bi Obama izgubio na izborima 2012. Obećao potrošiti dvostruko toliko na idućim izborima.
3. Tom Steyer. Zalaže se za osvješćivanje o klimatskim promjenama.
2. Michael Bloomberg. Donirao je 50 milijuna dolara u borbi protiv NRA (National Rifle Association).
1. Charles i David Koch. Braća su donirali 30 milijuna dolara kampanji protiv demokratskih zastupnika u Senatu. Do izbora bi mogli potrošiti 290 milijuna dolara. Osim toga, protiv su Obamine zdravstvene reforme.Datum objave: 07.09.2014.