Autor: CroExpress/Hina
Kupci iz Srbije moći će u zagrebačkoj robnoj kući Ikea ostvariti povrat poreza (PDV) za iznose veće od 740 kuna po jednom računu, izjavila je beogradskom tisku Jelena Granić, voditeljica za odnose s javnošću ove švedske robne kuće koja se idućeg četvrtka otvara u Rugvici, nadomak Zagreba.
Prema analizi cijene će biti povoljnije nego u Austriji, ali nešto više nego u Mađarskoj, navodi list Politika. Udaljenost robnih kuća Ikea u Budimpešti i Zagrebu od Beograda približno je ista – nešto manje od 400 kilometara, ali je putovanje do Zagreba skuplje zbog cestarine.

‘U Hrvatskoj oko 7.000 proizvoda, od ukupno 9.500, ima nešto nižu ili približno sličnu cijenu kao u Austriji… Osnova za određivanje strategije cijena u Zagrebu su primanja građana, situacija na tržištu i konkurencija. Osim toga, gledali smo i cijene u ‘Ikeinim’ robnim kućama u okružju, primarno u Austriji i Italiji’, kaže Granić.

Kupci iz Srbije u Zagrebu mogu računati na povrat PDV-a za račune veće od 97 eura (740 kuna), što se uklapa i u propise po kojima svaki građanin Srbije može bez carine unijeti u zemlju robu vrijednu do 100 eura, dok je u Budimpešti, gdje najčešće kupuju Ikeine proizvode, uvjet za povrat poreza račun od najmanje 158 eura (52.000 forinti).

Otvaranje robne kuće Ikea u Srbiji se najavljuje već nekoliko godina, a trenutno je aktualna 2015.

Datum objave: 16.08.2014.