U subotu, 22. lipnja, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojeg je zaredio petnaestoricu novih svećenika.

Svečano misno slavlje održano je u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi.

Na slavlju su koncelebrirali nadbiskup Tangera (Maroko) mons. Emilio Rocha Grande, OFM, pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, generalni vikar i moderator NDS-a mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta preč. Josip Šimunović, redovnički provincijali, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, prebendar preč. Ivan Štengl, duhovnici NBS-a te okupljeni svećenici.

MISSISSAUGA I BASEL DALI DVOJICU SVEĆENIKA DOMOVINI 👏 Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zaredio je petnaestoricu novih svećenika, a među novozaređenima su i dvojica #Hrvata iz #iseljeništva: vlč. #Krešimir #Bušić iz Hrvatske katoličke župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Kanada) i vlč. #Mario #Šarić iz Hrvatske katoličke misije Basel. 🙏❤️🇭🇷 Croatian Consulate General in Mississauga Mississauga Croatia Soccer Club FEC Folklore Ensemble Croatia Mississauga Zagrebačka nadbiskupija

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Srijeda, 26. lipnja 2024.

U svojoj homiliji, nadbiskup Kutleša istaknuo je kako se “naš narod još uvijek može ponositi izražajima svoje vjere, povoljnim uvjetima za pastoralno djelovanje i dušom koja svoju čežnju za Bogom još uvijek zna pretočiti u različite oblike pobožnosti i djela kršćanske ljubavi”. Također je upozorio na opći trend “duhovnog opustošenja” te naglasio potrebu za ljudima “koji su uvjereni u pobjedu kako nas zao duh poraza ne bi doveo u iskušenje da prije vremena odvajamo žito od kukolja, da svoje odnose prožimamo nepovjerenjem i sebično se zatvaramo, zapadamo u malodušje i povlačimo se.”

Nadbiskup je poručio ređenicima da će “biti potrebno znati u svako vrijeme i u svakoj prilici obrazložiti razlog nade koju nosimo u sebi, nade u vječni život i u konačnu pobjedu Božjega kraljevstva. U svemu tome, dragi ređenici, vi ćete biti prvi pozvani ponuditi rješenja i odgovore, a nadasve svjedočanstvo beskrajnog povjerenja u Onoga koji vas je pozvao. Bit ćete pozvani vizionarski pokretati procese i otvarati prostore, odričući se svih dosadašnjih pastoralnih modela i preuzetih obrazaca ako se pokažu besplodnima za život vjernika.”

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 22. lipnja euharistijsko slavlje tijekom kojega je…

Objavljuje Zagrebačka nadbiskupijaSubota, 22. lipnja 2024.

Govoreći o četiri stvari koje su “svećenicima potrebne danas kako bi očuvali pogled vjere i u naizgled otuđenom svijetu prepoznali žeđ ljudi za Bogom i žito koje ne prestaje rasti usred kukolja”, nadbiskup je naglasio potrebu trajnog rasta u umijeću razlučivanja i vodstva. Istaknuo je da njihova “formacija današnjim danom nije dovršena, već je tek započela. Od danas će se ona odvijati „u hodu“ s Božjim narodom koji vam je povjeren, kao i u vašem intimnom zajedništvu s Isusom” te je nadodao da plodovi ovise o “našoj trajnoj ucijepljenosti u Krista.”

Među novozaređenim svećenicima su i dvojica iz hrvatske inozemne pastve: vlč. Krešimir Bušić iz Hrvatske katoličke župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Kanada) i vlč. Mario Šarić iz Hrvatske katoličke misije Basel.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.06.2024.