Govoreći o Dobrome Pastiru, okupljenima je poručio da “kao očevi i dobri katolici moraju biti dobri pastiri svojih obitelji, a Niko je dobar pastir svog nogometnog stada u Monacu“.

Hrvatska zajednica proslavila je blagdan sv. Jurja u petak 23.travnja u crkvi sv. Nikole u Monacu. Misno slavlje predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u južnoj Francuskoj i delegat vlč. Stjepan Čukman.

Vlč. Stjepan Čukman vodi hrvatsku zajednicu u Crkvi sv. Ivana Bosca u Nici, a mise slavi i u filijalama u Monacu i u La Cioti blizu Marseillea.

Kako je već dugo na snazi zabrana putovanja dalje od deset kilometara od mjesta boravka radi pandemije, misna slavlja u drugim filijalama nisu moguća.

Zbog karantene i policijskog sata koji vlada u Francuskoj, vlč. Čukman morao je tražiti dozvolu za napuštanje Nice te dozvolu svoga župnika kako bi slavio misu u Monacu.

Inače, u kneževini Monako već nekoliko godina igraju hrvatski nogometaši, a sada je trener Monaca Hrvat Niko Kovač, koji je vlč. Čukmana i molio da im omogući pristupanje sakramentima.

Prije misnog slavlja okupljeni su pristupili sakramentu ispovijedi.

Vlč. Čukman je rekao da je po prvi put u svom svećeničkom životu doživio da su se svi vjernici prije misnog slavlja ispovjedili.

Govoreći o Dobrome Pastiru, okupljenima je poručio da “kao očevi i dobri katolici moraju biti dobri pastiri svojih obitelji, a Niko je dobar pastir svog nogometnog stada u Monacu. Kao što je Krist dao nama primjer žrtvujući svoj život na Križu za svoje stado, tako smo i mi dužni slijediti primjer svog božanskog vođe i Učitelja“.

Prisutni su, uz Niku Kovača, bili i njegov brat Robert Kovač, maser Jerko Mikulić, trener vratara Vatroslav Mihačić, asistent trenera Goran Lacković te njihov prijatelj Ante Đanan.

Nakon misnog slavlja zajednica se okupila na kratkom druženju, a pridružio im se i Danijel Subašić, negdašnji golman Monaca i hrvatske nogometne reprezentacije.

Inače, nogometaši Monaca ostali su u igri za naslov prvaka nakon što su u susretu 34. kola na gostovanju pobijedili Angers sa 1:0, za vodećim Lilleom zaostaju samo dva boda odnoso drugoplasiranim PSG-om jedan bod.


Autor: CroExpress, IKA Datum objave: 27.04.2021.