Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog sajma i ove godine u našemu gradu od 4. do 5. kolovoza u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije.

Partner ovogodišnjeg sajma je LAG „Strossmayer“ – Đakovo. Sajam se održava na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Sudjeluje oko 30 izlagača iz Cetinske krajine, Đakova, Kaštela, Imotskog, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja. Predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se njihovo predstavljanje. Posjetitelji će tako imati priliku upoznati tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice.     

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku
Foto: TZ Grada Sinja

Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja. Sve to demonstrirat će naše Ljilja Vojković i Ivanka Munivrana, članice KUD-a Krenica iz Gale (općina Otok).

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku
Foto: TZ Grada Sinja

Posjetitelji će se i sami okušati u izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s članovima Udruge „Gaius Laberius“ iz Garduna (čiji su članovi i članovi udruge DRAGODID), tu je i radionica obrade vune koju će prezentirati članovi KUD-a Cetina, kao i izrada zelovskih lula, još jednog umijeća koje se nalazi na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a voditelj radionice je Ivan Delaš. Kovačko umijeće predstavit će voditelj radionice Mario Sokolić.

I ove godine nastavljamo s radionicama izrade i ukrašavanja medenjaka koje će voditi naša Ankica Župić. Na sajmu će biti upriličene i izložbe polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama 2022.“

U sklopu sajma bit će organizirane brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir). Posjetitelji će, pored izložbenoga i gastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz koncerte glazbenog sastava Ljuta Kuća (4. kolovoza), Gustafi (5.kolovoza), Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava, primjerice: Tamburaški sastav Zlatne tambure iz Selaca Đakovačkih, KUD Cetina, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Dicmo, KUS Sinj, KUD Vrilo – Klapa Vrilo, Obrovac Sinjski, URIG iz Otoka, Goranom Mikasom i PLET koji će nam prezentirati napjeve i glazbene instrumente Poljica, KUD „Mihovljan“ iz Mihovljana pokraj Čakovca.

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku
Foto: TZ Grada Sinja

Udruga građana Općine Primošten „KRČ“ Primošten, Ženska vokalna skupina FD Otočac Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, HKUD fra Petar Bakula Posušje (BiH), gosti Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD „Ilinden“ iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija).

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku
Foto: TZ Grada Sinja

Organizacijom Sinjskog sajma sela, Turistička zajednica grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Poučeni dosadašnjim iskustvom izuzetne posjećenosti, ove godine očekujemo i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20 % lokalnih proizvođača. Stoga, kao organizatoru, obveza nam je osigurati veći prostor i veći broj stolova za izlagače, čemu ćemo svakako s užitkom udovoljiti kako bi naš Sajam bio, kao i dosad, vrhunske kvalitete i ispunio očekivanja svih sudionika.

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku
Foto: TZ Grada Sinja

Ulaz za sve posjetitelje sajma, kao i sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Svaki zanat, svaki okus, svaka priča – pridružite nam se u očuvanju autentičnosti! Veselimo se vašem dolasku!

Sinjski sajam sela slavi baštinu i umijeće ruku

Autor: TZ Grada Sinja Datum objave: 04.08.2023.