PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

ZEMLJA U KOJOJ JE SVAKI HRVAT MILIJUNAŠ Čim prijeđe granicu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Cijene su, kako nam kaže čitatelj, vrlo popularne za hrvatski džep.

Br. pregleda: 1173

Autor: Z.S.

Zanimljivu fotografiju dobili smo od jednog čitatelja iz Vijetnama – on u rukama drži čak milijun i pol donga, tamošnje valute.

'Promijenio sam 50 dolara i dobio milijun i pol donga', kaže nam.

IMG-20181127-WA0011 (1)
Foto: CroExpress/čitatelj

Što i ne čudi jer vijetnamski dong je u 2018. godini bio druga najslabija svjetska valuta , odmah iza iranskog riala. 

Najglobaliziranija svjetska ekonomija među velikim zemljama

Vijetnam je i dalje nominalno komunistička zemlja, no otvorena je za strane investicije već dulje od tri desetljeća. Strane tvrtke vole je zbog niske cijene radne snage. Tako je u 2017. proglašen najglobaliziranijom ekonomijom među 20 zemalja svijeta s najviše stanovnika. 

saigon-3829005_1920 
Glavni grad nosi ime komunističkog revolucionara Ho Chi Minha (foto: Pixabay)

Cijene su, kako nam kaže čitatelj, vrlo popularne za hrvatski džep. A hrana je fantastična, ako ste ljubitelj azijske kuhinje.

Vijetnam je veliki izvoznik eletronike i odjeće, a najviše izvoze u SAD i Kinu. Ekonomija ubrzano raste, a broj ekstremno siromašnih je u posljednjih četvrt stoljeća pao sa 70 na oko 10 posto, izvijestio je prošle godine Svjetski ekonomski forum. Tako da Vijetnam mnogi nazivaju novim 'azijskim tigrom'.

I turizam igra veliku ulogu u ekonomiji, zahvaljujući prirodnim ljepotama i povijesnim atrakcijama. Veliku medijsku pažnju ove godine dobio je novoizgrađeni Zlatni most kraj Da Nanga, koji izgleda kao nešto iz fantastičnih filmova i knjiga.

Zlatni most (foto: Trung Le / wikimedia commons)

Kako je riječ o državi kojom vlada Komunistička partija, zapadnjačke udruge za ljudska prava upozoravaju na zatvaranja kritičara sustava, nepostojanje doista slobodnih izbora i pluralnog političkog sustava. No na Vijetnamcima je da odluče o tome u kakvom će sustavu živjeti. Što su Amerikanci na teži način naučili.

28.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.