PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

DAN NA KOJI VELIKANI UMIRU 10. prosinca napustili su nas Tuđman, Kovačić, Nobel, Metikoš...

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Od Tuđmana smo se oprostili 1999. godine.

Autor: CroExpress

Rijetki su dani u godini na koje se prisjećamo toliko značajnih osoba koje su preminule kao što je to 10. prosinca. Na današnji dan preminuli su, između ostalih, Franjo Tuđman, Alfred Nobel, Karlo Metikoš, Ante Kovačić, Luigi Pirandello...

Danas se navršava 19 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu i neovisnost. Od Tuđmana smo se oprostili 1999. godine. Pod Tuđmanovim vodstvom Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju. Preminuo je nakon duge i teške bolesti, a na 19. godišnjicu njegove smrti u Zagrebu će svečano biti otvoren njegov spomenik autora Kuzme Kovačića.

Alfred Nobel, švedski kemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac, preminuo je 1896. godine. Najpoznatiji nam je po nagradi koja nosi njegovo ime te izumu dinamita, kojeg je izumio nakon što mu je u eksploziji poginuo mlađi brat. Želio je pronaći način sigurnijeg industrijskog rukovanja eksplozivima. U životu je patentirao 355 izuma. Umjesto rodbini, Nobel je svoje golemo bogatstvo od 31,5 milijuna švedskih kruna (prema današnjem tečaju to bi iznosilo oko 150 milijuna dolara) ostavio čovječanstvu. Četiri godine nakon njegove smrti utemeljena je Nobelova nagrada.

Glazbenik Karlo Metikoš napustio nas je 1991. godine. Osim po svom glazbenom stvaralaštvu, najpoznatiji je po ljubavi s Josipom Lisac. Nakon što je 1960-ih bio izuzetno popularan rock pjevač, u Jugoslaviji i inozemstvu, gdje je nastupao pod imenom Matt Collins, u idućem se desetljeću posvetio glazbenom stvaranju sa svojom Josipom što je i radio do smrti. Preminuo je prerano, u 52. godini, 10. prosinca 1991.

Ante Kovačić
preminuo je na današnji dan 1889. godine. Ostao je zapamćen kao cijenjeni pjesnik, novelist i romanopisac te jedan od najpriznatijih predstavnika hrvatskog realizma. ‘Smrt babe Čengićkinje’ predstavlja djelo u kojem se ismijava jugoslavenska ideologija. Djelo ‘U registraturi’ smatra se njegovim najpoznatijim romanom u kojem ima puno autobiografskih elemenata. 'U registraturi' izlazi 1888. u Vijencu u nastavcima, a 1911. u knjizi kao roman. Neki su ga nazivali senzacionalnim romanom, a neki su ga pak autoritetom svoga položaja ocijenili negativno i to zbog fatalne žene Laure. 

Na današnji dan preminuli su i čileanski diktator Augusto Pinochet (2006.), talijanski književnik Luigi Pirandello (1936.), hrvatski liječnik i preporoditelj Ante Kuzmanić (1879.), osječki arhitekt Ljudevit Pelzer (1984.)...

10.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.