PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

ŽIVA LEGENDA Josip se kao marinac borio na Iwo Jimi, upravo je u Selcu proslavio 107. rođendan

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Danas Josip živi na istoj adresi na kojoj se rodio prije 107 godina.

Autor: CroExpress/Glas Istre

U krugu najbliže rodbine i prijatelja Josip Kršul, koji je kao američki marinac sudjelovao u bitki za pacifički otok Iwo Jimu, u ponedjeljak je u Selcu proslavio 107. rođendan.

Kako javlja Glas Istre, Josip Kršul rodio se 10. prosinca 1911. u Selcu, a među najvažnijim epizodama njegova života bilo je sudjelovanje u postrojbi američkih marinaca na Iwo Jimi.

Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici, Josip se u Beogradu školovao za električara. Tečaj za radiotelegrafista završio je u Šibeniku, a nedugo nakon toga ukrcao se na brod 'Zvir' u Rotterdamu. Drugi svjetski rat ga zatječe u Galvestonu, u Teksasu, gdje se javlja u američku vojsku. Nakon Havaja, sudjelovao je u borbama na legendarnom otoku Iwo Jimi.

U Kaliforniju se vraća nakon rata. Od trenutka kad se javio u američku vojsku ima američko državljanstvo. Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom naših korijena, koja je umrla prije 12 godina. Josip se šest godina poslije vraća u rodno Selce.

O Josipu se proteklih godina brine njegov nećak Žarko (64), kojemu je majka Jelena, Josipova sestra, umrla nedavno u 102. godini. Danas Josip živi na istoj adresi na kojoj se rodio prije 107 godina.


11.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.