PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.10.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

ZNATE LI KAKO JE NASTALA PRVOTRAVANJSKA ŠALA? Ne znamo ni mi, ali imamo par mogućih objašnjenja

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Navodno je 1. travnja djevojka od šesnaest godina nepoznatog imena ponudila tajni sastanak Henriku IV.,Navodno je 1. travnja djevojka od šesnaest godina nepoznatog imena ponudila tajni sastanak Henriku IV.,

Autor: CroExpress

Danas je 1. travnja, dan kao stvoren za šaljivce koji svojim prijateljima pokušavaju 'prodati' laž pod istinu. Kako je ovaj običaj nastao? Ne zna se, ali postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Navodno je 1. travnja djevojka od šesnaest godina nepoznatog imena ponudila tajni sastanak Henriku IV., kralju Francuske od 1589.-1610., koji je bio sklon mladim ženama, u diskretnim prostorijama dvorca. Kad se Henrik pojavio u naznačeno vrijeme na sastanku, našao je umjesto mlade djevojke svoju suprugu Mariju de Medici.

Po drugoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij s početkom 25. ožujka i završetkom na Novu godinu – 1. travnja. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom. Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun.

01.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.