PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

ZABRANJENO ČITANJE Knjiga, romana, fikcija, a koji će biti sljedeći korak?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Spaljivanje knjiga kao što smo nedavno vidjeli u Poljskoj i u povijesti?

Autor: Mario Trifunović

To što neki klerički pojedinci govore, najviše pokazuje što misle o vjernicima. Sad bi zabranjivali knjige, romane, fikciju, a koji će biti sljedeći korak? Spaljivanje knjiga kao što smo nedavno vidjeli u Poljskoj i u povijesti? I tko će onda biti na redu? Autori i čitatelji?

Na taj način takvi zapravo najviše štete samoj Crkvi i vrijeđaju dostojanstvo vjernika, jer smatraju da ovi nisu sposobni sami procijeniti sadržaj. Sve im se mora crtati u detalje, jer nisu pametni niti zreli prosuditi sami.

Žao mi je zapravo tih ljudi koji će slijepo slijediti takve upute, bez da uključe svoju vlastitu Bogom danu pamet, kako bi kritički preispitivali to što im se servira. I ponovno se s takvim istupima ljudima nabijaju raznorazni grijesi na dušu, osjećaji krivnje itd. i zapravo sprječava sazrijevanje u slobodnoj i odgovornoj vjeri.

Otvoreno ću vam reći: i ja sam nekada tako mislio i imao straha, da će mi se vjera 'uzdrmati' ako ne daj Bože pročitam nešto što su samoproglašeni pravovjerni nazvali 'heretičkim' ili 'zlobnim' štivom. Ipak sam naučio jednu stvar: kakva bi to bila vjera u Boga, ako bi se uzdrmala i nestala zbog fikcije ili neke knjige? Da, točno: nikakva.

Moj savjet: čitajte, gledajte, prosudite sami i mislite svojom a ne tuđom glavom.

P. S. Fra Drago Bojić naveo je primjer knjige Otkrivenja koja je puna alegorija, tajnovitih slika, simbola, brojeva i mnogo više, što uopće nije lako interpretirati. I što sad? Iz nje bi se moglo svašta izvuči... zar i nju treba zabraniti?

26.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.