PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

LIJEPE VIJESTI IZ HRVATSKE Zagrebački zoološki vrt dobio novo mladunče

Foto: Damir Kranjac/Zoo Zagreb

Foto: Damir Kranjac/Zoo Zagreb

Mladunče Hanumanovih langura.

Lijepa vijest stiže danas iz Hrvatske. Zagrebački zoološki vrt dobio je novo mladunče. Riječ je o mladunčetu Hanumanovih langura. Iz ZOO vrta kažu kako mu se još uvijek ne zna spol, a najčešće je u krilu brižne mame Mimi. U blizini je uvijek i Lenny – prava očinska figura.

'Mimi i Lenny u Zoološki su vrt grada Zagreba stigli iz različitih zooloških vrtova u Njemačkoj, a suživot na maksimirskoj adresi pun je ljubavi. Najbolja potvrda toga je mladunče koje se u trenu uvuklo pod kožu svim djelatnicima Zoološkog vrta. U zajednici s njima živi još dvoje langura – Stela i Spock. I njihovo je mjesto rođenja Zagreb', ispričao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Image and video hosting by TinyPic

Hanumanovi languri u prirodi nastanjuju tropske listopadne šume Indije. Biljojedi su. Velik dio vremena provode na tlu tražeći hranu i međusobno se družeći, a stabla koriste prvenstveno za spavanje. Hijerarhija tu dobiva pravu sliku. Dominantni mužjak spava na najvišem dijelu stabla jer je tamo najsigurnije. U divljini ih vrebaju razne zvijeri – od vukova preko tigrova do leoparda. 

Ako ne završe na njihovu tanjuru, Hanumanovi languri mogu doživjeti trideset godina.  Osim u šumama vole živjeti i u blizini ljudskih naselja. Nešto za pojesti pronalaze u otpadu, a neki im ljudi i ostavljaju hranu. Naziva ih se i indijskim svetim majmunima. Ime su dobili po Hanumanu, izuzetno cijenjenom hinduističkom bogu ljudskog tijela i majmunske glave koji se spominje i u slavnom epu Ramajana.

Zbog posebnog statusa dijelove njihova tijela dio Indijaca nosi kao talismane jer vjeruju u njihov pozitivan učinak. Hanumanovi languri prepoznatljivi su po vitkom tijelu te crnom licu koje je uokvireno bijelim krznom.

26.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.