PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

90. ROĐENDAN ANNE FRANK Njezini bivši školski kolege proslavili su ga u njezinom stanu

Foto: Hina

Foto: Hina

Upravo njih dvoje bilo je u njezinu stanu 12. lipnja 1942., na proslavi Anninog 13. rođendana samo tri tjedna prije nego se obitelj preselila u sklonište

Autor: CroExpress

Dvoje bivših školskih kolega proslavilo je uspomenu na Anne Frank u domu u kojem je nekoć živjela u srijedu, na dan kada bi ona, da je preživjela nacistički progon i koncentracijski logor, proslavila 90. rođendan.  

Dvoje starih prijatelja i četvero mladih nizozemskih studenata posjetilo je stan u kojem je židovska obitelj živjela u Amsterdamu, objavila je Zaklada Anne Franke koja je organizirala posjet.  

Albert Gomes de Mesquita (89) i Jacqueline van Maarsen (90), pohađali su isti razred kao i Anne u židovskom liceju. Upravo njih dvoje bilo je u njezinu stanu 12. lipnja 1942., na proslavi Anninog 13. rođendana samo tri tjedna prije nego se obitelj preselila u sklonište krijući se od nacista. 

Upravo na taj rođendan Anne je primila svoj prvi dnevnik u koji je počela bilježiti dane skrivanja od 1942. do 1944. Umrla je u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. u dobi od 15 godina.

Njezin otac Otto, jedini član obitelji koji je preživio rat, objavio je dnevnik nakon kćerine smrti. Amsterdamski stan u kojem je živjela obitelj Frank, na adresi Merwedeplein 37-2, danas se nudi kao utočiše stranim piscima kojima nije dopušteno djelovati u vlastitoj domovini. Dom u kojem se obitelj skrivala od nacista, u tajnom aneksu na adresi Prinsengracht 263, pretvoren je u muzej.

13.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.