Autor: CroExpress/Hina

Tokio je najsigurniji svjetski grad, a Amsterdam europski, prema indeksu najsigurnijih svjetskih gradova koji je objavio Economist Intelligence unit u četvrtak, a procjenjivana su četiri tipa sigurnosti: digitalna, infrastrukturna, zdravstvena i osobna.

Titulu najsigurnijeg grada na svijetu tako je ponio glavni grad Japana – Tokio. On je osvojio 92 od mogućih 100 bodova. U stopu ga prate Singapur s 91.5 i još jedan japanski grad Osaka s 90.9 bodova.

Nadalje u top 10 najsigurnijih gradova redom su ušli Amsterdam, Sydney, Toronto, Washington DC, Kopenhagen i Seul koji skupa djele 8. mjesto te Melbourne.
Isti su gradovi zauzimali te pozicije i prema indeksima iz 2015. i 2017.

Zanimljivo je da na listi nema ni jednog grada istočne Europe osim Moskve koja se našla na 37. mjestu. Čini se da ovaj dio Europe uopće nisu uzimali u obzir jer na listi nema niti Beča koji inače redovito visoko kotira po pitanju kvalitete življenja.

Na popisu se nalazi 60 gradova, a indeks je nastojao obuhvatiti koncept ‘urbane otpornosti’, odnosno sposobnost gradova da apsorbiraju šokove te da se od njih oporave, navode istraživači. 

Datum objave: 30.08.2019.