CroExpress
‘Ja sam napravio četiri testa, zadnji danas. I ovaj je negativan. Ja nisam imao bliski kontakt. Pravila koja vrijede za mene, vrijede za sve’, ustvrdio je Plenković u ponedjeljak u Duelu RTL-a.

Bernardić je ustvrdio kako Hrvatska nije na vrijeme nabavila opremu te napravila protokole, i danas ima premalo testiranja, a za Nacionalni stožer Civilne zaštite kaže da je političko tijelo čije odlike zadiru i u neka ustavna prava.

‘Niste pobijedili koronu, korona se vratila’, kazao je Bernardić te ustvrdio kako su protokoli za domove umirovljenika poslani tek kad je epidemija bila u padu.

‘Nikakvu odgovornost niste preuzeli za smrt 20 štićenika u domu u Splitu. U lockdown se išlo nakon izbora u HDZ-u, Istra je išla tjedan dana prije. Tada ste ugrozili zdravlje građana, a sad radite isto’, rekao je Bernardić.

‘Zahvaljujući našem angažmanu, ne samo da smo spasili živote i gospodarstvo -mi smo prvi u EU pokrenuli mehanizam odgovora na Covid, mi smo zaštitili zdravstvene ustanove. Virus je u Europi odnio najviše života u domovima za starije. Ono što smo mi postigli, postigli smo da smo imali samo 107 umrlih’, odgovorio je Plenković.

Bernardić: Gurnuli ste Hrvatsku u izbore; Plenković: Želim da do jeseni imamo stabilnu vladu

Kaže kako stručnjaci upućuju na drugi val na jesen te da je njegova želja da do tada imamo formiranu stabilnu novu vladu.

Bernardić pak smatra kako je Plenković gurnuo Hrvatsku u izbore, a sada nas unatoč porastu broja oboljelih u toj zemlji, otvara prema BiH s jedinim motivom da HDZ-ovi glasači mogu ući u Hrvatsku. Tvrdi i da je Plenković odbijanjem samoizolacije nakon teniskog turnira u Zadru ugrozio turističku sezonu.

‘Svjesno riskirate sezonu i zbog izbora otvarate granice sa BiH. Tako će nam Mađarska i Slovenija zatvoriti granice, neće dolaziti na more jer će kod kuće morati biti u samoizolaciji’, kazao je u raspravi prepunoj međusobnih optužbi.

Osvoji li njegova koalicija vlast Bernardić najavljuje da će donijeti moratorij na kredite jer je ova vlada to propustila napraviti jer je stala na na stranu banaka.

‘Poslali smo prijedlog o skraćenju radnog vremena, upravo zbog EU Sure programa’, dodao je.’
‘Ja sam osupnut da želite biti premijer, ne znate ništa. Next Generation EU je novi instrument. Moja vlada je u listopadu 2016. zatekla 9 posto ugovorenih sredstava, isplaćeno je jedan posto. Danas imamo 96 posto dogovorenih i 36 posto isplaćenih. Mi se borimo da dobijemo još 22 milijarde eura u idućih sedam godina. Ja se nadam da ovakvo neznanje neće imati priliku zastupati Hrvatsku u EU. Razočaran sam, mogli ste se pripremiti, žalosti me to’, kazao je Plenković.

Bernardić: Tko vam vjeruje?, Plenković: Vidjet ćemo nakon izbora


Na pitanje o minimalnoj plaći koja je sada 3250 kuna, Plenković je kazao kako je u vrijeme SDP-ove vlade ona rasla 250 kuna, a u mandatu njegove vlade 750 kuna.

‘Prosječna plaća je u našem mandatu narasla šest puta, a javni dug do prije Covida je smanjen na 73 posto BDP-a, bio je 81 posto. Mi nastojimo učiniti kvalitetu života boljom za sve. Hrvatski građani žive bolje nego prije četiri godine’, ustvrdio je i naveo kako su građane i poduzetnike rasteretili za devet milijardi kuna.

‘Tko vam vjeruje? Investitori vam ne vjeruju, pali smo na Doing business ljestvici. Ubrali ste za 15 milijardi više poreza, a pričate o rasterećenju. Poduzetnici su opterećeni’, odgovorio mu je Bernardić.

Najavio je i kako će nakon izbora smanjiti broj ministarstava te ukinuti Ministarstvo državne imovine, koje je, kazao je, izmišljeno ministarstvo. ‘Cilj nam je manja državna uprava, manji broj općina i gradova i porezno rasterećenje. Plenković i HDZ je imao četiri godine, to nisu napravili’, rekao je.

I Plenković najavljuje smanjene broja ministarstva a o točnom broju će, kaže, govoriti nakon pobjede na izborima.

Plenković i Bernardić: Velika koalicija ne dolazi u obzir

Plenković:
Radikalni ste kad je u pitanju Bandić, a koliko sam čuo on vas je stvorio i pomogao vam da dođete na čelo SDP-a.

Bernarić:
Ja sam se s 18 godina učlanio u stranku jer sam osjećao socijaldemokraciju, a gdje ste bili vi? Vas je za rukicu dovela Jadranka Kosor. S 40 godina osjetili ste zov domoljublja i otišli u HDZ.

Plenković:
E moj gospodine Bernardiću, vama se Škoro pokazao kao sjajan rezultat. On je vaš saveznik , on vam je pomoga da Milanović postane predsjednik.

Velika koalicija?

Bernardić:
Velika koalicija sa strankom koja je puna korupcije ne dolazi u obzir.

Plenković:
Sa SDP-om nikad!
O spornom pozdravu ‘Za dom spremni?’

Bernardić: Kako bi bilo da u Njemačkoj imate Sieg Heil? Kao dijete branitelja ne želim da podsjećanje tog režima oskvrnjuje sjećanje na Domovinski rat. To treba zakonom zabraniti. Plenkoviću, jeste li za zabranu tog pozdrava?

Plenković: Ako me sjećanje ne vara, grb HOS-a je legaliziran u vrijeme kada je premijer bio gospodin Račan, a ministar pravosuđa Ivanišević. Tada je on legalizirao grb HOS-a i pozdrav ‘Za dom spremni’. SDP je taj koji je legalizirao taj pozdrav u pravosudnom sustavu Republike Hrvatske. Po meni nema mjesta tom pozdravu, osim iz pijeteta prema hrvatskim branitelja. Podjetio bih da Milanović rekao da bi bacio tu ploču iz Jasenovca, ploču s imenima hrvatskih branitelja.

————————————-

Situacija u obrazovanju?


Bernardić:
Pokrenut ćemo obrazovnu reformu tamo gdje su Jokić i ekipa stali. Cilj nam je poboljšati STEM, materijalno pravni status, da budu što konkurentniji na međunarodnom tržištu. Hrvatska ne može ovako. Nekad je bio isti postotak strukovnih škola u odnosu na gimnazije, pa su svi krenuli u gimnazije. Moramo vratiti sustav tržištu rada. Naše županije rade najveće iskorake. Hrvatska ne smije odbacivati dobre stvari. Reforma nije dobra, tek ju trebamo implementirati. Rezultati na PISA testovima su poražavajući.

Plenković: U mandatu naše vlade napravljena je reforma.Usvojili smo sve kurikulume, postigli konsenzus. Pokazali smo što se da učiniti. Obrazovanje je ključno za hrvatsku. Investirali smo povećanje od više od 30 posto u znanost i obrazovanje. U 400 škola napravili smo energetsku obnovu. Važno je da podsjetimo da je Hrvatska od prvog tjedna imala online i TV nastavu.

————————————-

Hrvatsko presjedanje u EU?

Bernardić: Prošlo je nezamjećeno. Prespavali smo, nitko nije čuo za nas! Puno pitanja nismo ni dotakli…

Plenković:
Pokazali ste prazninu zbog koje me je čak i sram – napravili smo odličan posao. Na našu inicijativu, Ujedinjeno Kraljevstvo je izašlo iz EU. Vaše neznanje je zastrašujuće. Imali smo planiranih 160 događaja. Radi vas mi je žao što se to nije dogodilo. Ja vas u tim raspravama nikad nisam vidio. Niste pokazali nikakav interes. Čak me ne ni slušate.
Imam čak dojam ni da ne znate o tim raspravama. Bilo bi me sram na vašem mjestu. Čak mi vas je malo i žao.

Bernardić:
Čekajte… Želi reći da Britanija bez nas ne bi izašla?

————————————-

Komišić ili Dodik?


Plenković:
Dragan Čović. Komšić je formalni predstavnik, on je legitimni predstavnik. Mi se zalažemo za BiH i prava Hrvata. Ali ne želimo da se izigrava slovo Daytona.

Bernardić: Kad je došao Čović, nastali su problemi. Neprihvatljivo je da se Hrvatska miješa u poslove druge države. Zašto niste osigurali entitet?

Plenković: Je li SDP za treći entitet?

Bernardić: Mi smo za Dayton Što se tiče BiH, bilo bi sjajno da uđu u EU, ali tamo treba stvarati političko povjerenje i državi reformirati. To ste mogli staviti kao temu predsjedanja EU.

Plenković: Kako bi vi to napravili? Žao mi je koliko malo znate…

————————————-

Osobna pitanja


Bernardić o uvredi Jandrokoviću: Jezik u politici je uvijek malo žešći, ne kajem se. Ako me pitate bi li to ponovio, vjerojatno ne bi. Jandroković je zvao zastupnike smećem i šibicarima. Plenković se fizički išao u saboru obračunati sa Grmojom. U ovoj zemlji nitko nema moralni metar. Politika mora biti drugačija iskrenija. To će biti moja zadaća.

Plenković: Ja razgovaram sa svima, nikoga ne izbjegavam. Bernardić je mlad čovjek, ali se nije u stanju ispričati se za neprimjerene izjave prema predsjedniku sabora. Neke su formulacije išle jako nisko, diskvalificirao se za dužnost.

Jeste se vi ispričali za sukob s Grmojom?

– Nisam, ali to se dogodilo na raspravu na kojoj vas nije bilo. Grmoja se tamo barem pojavio. Sram vas je jer tada niste ništa znali o europskim temama, a ne znate ni danas.

Odlazak na mise?


Bernardić:
Na mise idem prigodno, ali za veće svetkovine i blagdane. To je osobno pitanje.

Plenković: Jučer sam bio na misi, nekad odem sam, nekad s obitelji.

Tito ili Tuđman?


Bernardić: Tito.

Plenković: Nevjerojatno, izabrao je diktatora…

Hajduk ili Dinamo?

Plenković:
Hrvatska reprezentacija.

Bernardić:
Nekad Dinamo, danas reprezentacija… Samo bi naglasio za ovo prethodno pitanje – i Tuđman ima svoje zasluge.

Plenković: OK, neka javnost zna da je SDP za Tita.


Izvor: jutarnji.hr, hina.hr


Datum objave: 29.06.2020.