U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu bit će organičeno na 19 stupnjeva Celzijusa.

Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustanovama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne, piše swr.de. Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, dužnosnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu bit će ograničeno na 19 stupnjeva Celzijusa.

1.600 jakni

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu. Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću. Falke je istakla da dizajn uniforme također ima za cilj da ojača osjećaj zajedništva i identifikacije s poslodavcem. Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima osigurava zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stupnjeva.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritiziralo je snižavanje sobne temperature radi uštede energije. Jakna od flisa ne pomaže Ralf Jaster, tajnik sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu. “Kucanje u rukavicama ne funkcionira”, rekao je Jaster. Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko tjedana.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2022.