Nova studija temelji se na podacima više od 241.204 posjeta hitnim službama i 93.408 hospitalizacija odraslih osoba.

Učinkovitost treće doze cjepiva Pfizer i Moderna protiv koronavirusa znatno oslabi do četvrtog mjeseca nakon primanja docjepne doze, prema novoj studiji koju su u petak objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Do sada je znanstvenim dokazima potkrijepljeno da se učinkovitost cjepiva smanjuje nakon dvije doze, no relativno malo je objavljeno o trajanju zaštite nakon treće docjepne doze.

Nova studija temelji se na podacima više od 241.204 posjeta hitnim službama i 93.408 hospitalizacija odraslih osoba s bolestima sa simptomima covida-19 u razdoblju od 26. kolovoza 2021. do 22. siječnja 2022.

Učinkovitost cjepiva procijenjena je na temelju usporedbe vjerojatnosti za pozitivni test na koronavirus između cijepljenih i necijepljenih pacijenata i korištenjem statističkih metoda za kontrolu za kalendarski tjedan, geografsko područje, uz prilagodbu prema dobi, razini lokalnog prijenosa i karakteristikama pacijenata poput komorbiditeta.

Tijekom razdoblja u kojem je dominirao omikron učinkovitost cjepiva, u slučaju ispitanika koji su odlazili u hitne službe zbog simptoma nalik na covid-19, bila je 87 posto tijekom prva dva mjeseca nakon treće doze, ali je pala na 66 posto do četvrtog mjeseca.

Učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije bila je 91 posto u prva dva mjeseca, ali je pala na 78 posto do četvrtog mjeseca nakon treće doze.

“Otkriće da je zaštita koju pružaju cjepiva, temeljena na glasničkoj RNK, oslabila u mjesecima nakon primitka treće doze cjepiva pojačava važnost daljnjeg razmatranja dodatnih doza za održavanje ili poboljšanje zaštite”, zaključili su autori.

Govoreći na brifingu u Bijeloj kući o covidu u srijedu, glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci rekao je da je vjerojatno da će četvrta doza biti potrebna za podskupine ljudi koji imaju slabiji imunosni odgovor, kao što su starije osobe i imunokompromitirani.

Novi način liječenja

U petak američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novo liječenje laboratorijski proizvedenim antitijelima farmaceutske tvrtke Lilly nazvanima bebtelovimab.

Lijek se primjenjuje kao intravenska injekcija i dobio je zeleno svjetlo za liječenje blagog do umjerenog covida među osobama starijim od 12 godina s visokim rizikom od teškog oblika te bolesti.

Klinička ispitivanja tih antitijela pokazuju da dobro djeluju protiv omikrona.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 12.02.2022.