Ne samo da bismo svi trebali pogledati ovaj temeljito dobro napravljen i na činjenicama utemeljen film o događajima Nezavisne Države Hrvatske koji su podržali hrvatski duh za neovisnost, nego bismo trebali osigurati kopiju ovog filma kupnjom i pokloniti ga našoj djeci, unučadi i praunučadi čije je poznavanje povijesti stvaranja NDH zatrovano često neistinama koje je smislio komunistički režim i njegovi pobornici. 

Film pokriva dirljive priče o ljubaznom i pažljivom postupanju prema američkim zrakoplovcima čiji su se zrakoplovi oborili iznad Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom Drugog svjetskog rata i koji su držani kao ratni zarobljenici od strane hrvatskih snaga, a govori i o teroru i stradanju Hrvata od strane diktatura srpske monarhije u Kraljevini Jugoslaviji koja Hrvatima nije pružila drugog izbora već da se bore za neovisnost i dragi vlastiti život.

Nikola Knez, hrvatski američki filmaš, redatelj dokumentarnih filmova uključujući i filmove o hrvatskoj vojnoj operaciji Oluja i o Bleiburškoj tragediji, režirao je i zajedno s Damirom O. Radošom producirao novi dokumentirani film pod nazivom:

Američki piloti ratni zarobljenici u Hrvatskoj 1941. – 1945.” Film je napravljen na engleskom jeziku ali i u verziji sa titlovima na hrvatskom jeziku.

Pitala sam Nikolu prije nekoliko dana što ga je potaknulo da režira i producira ovaj dokumentarni film:

“ Obzirom da sam dio generacije rođene u vrijeme komunističke Jugoslavije, dugi sam niz godina bio izložen edukativnoj i promiđbenoj intelektualno psihološkoj obradi ideološkog Titovog zločinačkog jednoumlja. Laži i obmane, pretvaranje dobra u zlo bili su svakodnevni alati sa ciljem sakrivanja i zamračivanja istine, oduzimanja prava glasa onima koji žele graditi svijet, posebice Hrvatsku Državnost na zdravom razumu i povijesno korektnim činjenicama. Kad sam u ruke dobio materijale o Američkim pilotima koji su kao ratni zarobljenici boravili, živjeli i preživjeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, znao sam da je to ne samo odlična priča već upravo dio svjetla istine koji će odagnati jedan dio mračnih obmana kojima je Hrvatski narod izložen već desetljećima. Istina, koja se razotkriva u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina već donosi i spoznaju pravednosti našeg naroda koja je još jedan od temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku Državu kroz stoljeća u budućnosti. Htio sam ovim filmom ujedno i ukazati kako se tijekom Drugog svjetskog rata, Nezavisna Država Hrvatska našla pod utjecajem stranih sila. U uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog ozemlja, postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad Hrvatskog teritorija i koje su zarobili pripadnici oružanih snaga NDH. Preko osobnih iskaza nekoliko ratnih zarobljenika i mladog američkog svećenika kojega su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, film svjedoći događaje iz prve ruke i daje nam uvid u pravo stanje povijesnih činjenica. Film se oslanja na istraživanju Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, američkog marinca i prijatelja hrvatskog naroda. Američki piloti su preživjeli, ne slučajno, već zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh Nezavisne Države Hrvatske kao i vjerski vođe te i sami građani u Hrvatskoj.  Iako su se svi američki piloti na kraju rata sigurno vratili kućama, to nije bio slučaj velikog broja Hrvata koji su po planu masovno pobijeni po Titovim partizanima. Hrvatski zrakoplovni poručnik Dubai (Dubac), koji je pokušao pregovarati s partizanima o premještanju američkih pilota u sigurnu zonu, ustrijeljen je na licu mjesta od strane partizana,” odgovorio je Knez.

Također sam Nikolu Kneza upitala: Koja je ili koje su prema vašem viđenju glavne poruke ovog filma?

“Glavna poruka ovog filma je svjedočanstvo istine koja razbija lažne obmane o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ujedno, sam film je i poziv ljudima da ne odustaju u traženju istine, da se educiraju o svojoj povijesti, da razmišljaju vlastitom glavom i da odbace kao gotova riješenja svjetonazorske ideološke postulate kojim smo izloženi kroz medijske servise, edukativne ustanove i politički aktivizam. Iako su svi američki piloti bili vraćeni kućama nakon rata, njihova se priča i u samoj Americi držala po strani odnosno nije se koristila u pozitivne primjere koji bi ukazivali na ljudski i humani karakter Hrvata i NDH. Umjesto toga, prihvatio se narativ Britanske marionetske države Jugoslavije, koja, iako nastala na zločinima dobiva legitimitet čije održanje je bilo moguće jedino uz pomoć intelektualne lobotomije, proizvodnje straha, terora i laži. Iako je ta umjetna politička tvorevina započela strašnom žrtvom Bleiburga i skončala svoje postojanje žrtvom Vukovara, njezini se jugoslavenski istomišljenici još uvijek bore kako istina ne bi ugledala svjetlo dana. S toga je ovo jedinstveno svjedočanstvo izrečeno u filmu sjajan primjer razbijanja kulta komunističko jugoslavenskih struktura. Zašto je to važno? S toga jer se povijest opet ponavlja. Danas smo živi svjedoci kako se časni i obrambeni Domovinski rat pokušava medijsko političkom propagandom iz pravednog rata pretvoriti u suprotnost. Na djelu je pojačana medijska kampanja kojom se žrtva proglašava krivcem a srpskom agresoru se zločin postavlja u nivel opravdanog čina. Negira se pravo Hrvatskom narodu na slobodu i državnost. Isti je proces vladao za vrijeme jugoslavije. Svi skupa moramo biti svjesni da je vojna pobjeda u Domovinskom ratu veliki udio u ostvarenju naše državnosti no ukupna borba na svim poljima za opstojnost naše nacije je prezentna i buduća odrednica čiji kurs moramo konstantno držati prema svjetlu slobode, jedinstva i izgradnji bogatijeg, sretnijeg, boljeg i snažnijeg Hrvatskog društva. Pravo na život, slobodu i domovinu jesu postulati koje dijele svi narodi civiliziranog svijeta. Mi Hrvati, stoljećima se borimo upravo za iste visoke ideale. Važno je držati tu svijest živu i ne dozvoliti tuđim interesima da prijevarama ovladaju našim pravom za svojom suverenošću. Trebamo nastojati pozitivnim primjerima prikazivati, govoriti i svjedočiti istinu o našem sjajnom narodu i časnoj povijesti. Kao Američki državljani i kao Hrvati diljem dijaspore odajemo priznanje i zahvalu Hrvatskim političkim, vojnim i vjerskim sudionicima kao i pojedinim građanima tog vremena za njihovu odlučnost, hrabrost i humanost, punih 75 godina kasnije,” odgovorio je Knez.

Prikladno, prije stvari obrađenih u filmu, film počinje podsjećanjem na poznatu izreku Georgea Orwella: “U doba sveopće prijevare, govorenje istine je revolucionarni čin.”

A onda film sadrži dobro artikulirane izjave o činjenicama koje se odnose na povijest NDH koje jasno ocrtavaju što se događalo prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata za slobodoljubive Hrvate i uključuju sljedeće koje ovdje citatiram iz tog filma:

“Grad Zagreb je 1941. godine, dok je bjesnio Drugi svjetski rat, bio glavni grad Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatska je stoljećima bezuspješno pokušavala ostvariti svoju sudbinu potpuno neovisne nacije koja utjelovljuje temeljna načela slobode i težnje za srećom. Iako je Hrvatska bila stekla neovisnost, Drugi svjetski rat bio je složeno vrijeme domaće i strane agresije, sumnjivih odanosti i sukoba interesa. Nezavisna Država Hrvatska našla se pod utjecajem kako njemačkih tako i talijanskih vojnih i policijskih formacija. Dobro financirani srpski paravojni četnici i Titovi komunisti koje je podupirao Staljin, mlada hrvatska država suočila se s tim izazovima na vojnoj, političkoj i diplomatskoj razini. Moglo bi se tvrditi da niti jedna druga nacija uvučena u Drugi svjetski rat nije doživjela toliko sukoba suprotstavljenih interesa unutar svojih granica kao relativno malobrojni narod Hrvatske; taj prekrasni komad nekretnine koji se ugnijezdio uz jadransku obalu.

Tijekom rata Hrvatska je postala neočekivani domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih zrakoplovaca koji su tamo sletjeli i bili zarobljeni od strane hrvatskih oružanih snaga. Sudbina američkih zarobljenika ležala je u neizvjesnostima vojne i političke drame koja se odvijala. Kroz osobne izvještaje nekoliko ratnih zarobljenika, kao i sudbinu i rat mladog američkog svećenika koji se nalaze u njihovoj sredini, pratimo tijek koji se tada dogodio…”

“… Pod ovim ili onim imenom 23 godine su sankcionirale, financirale i nametale hrvatskom narodu najbrutalnije metode tog vremena od strane srpskih vlada kralja Aleksandra i Petra II u Beogradu, uključujući raspuštanje stoljetnog Hrvatskog sabora i ukidanje općina, pokrajina, škola i pravosudnih sustava. Samovoljno i hirovito vojno nametanje poreza, nacionalizacija državne imovine uključujući šume, rudnike, javne zgrade i novčani fond. Sustavno negiranje hrvatskog jezika i bahata krađa hrvatske kulture. Sankcioniran i financiran srpski paravojni terorizam na hrvatskom tlu, kršenje ljudskih prava, uskraćivanje slobode govora, praednost postupanja, okupljanje i pravo glasa. Popis pritužbi bio je dug i stvaran. Po bilo kojoj definiciji ovo je bio genocid (nad hrvatskim narodom) u tijeku…”

S ponosom – 10. travnja 1941. proglašeno je rođenje Nezavisne Države Hrvatske s dr. Antom Pavelićem, prognanim revolucionarnim vođom hrvatskih ustanika (ustaša), na njenom čelu. Proglas je u hrvatskom narodu dočekan s oduševljenjem i doživljen je kao pobjeda nakon 23 godine srpske genocidne politike prema hrvatskom narodu. Poziv na oslobođenje bio je jasan i viđen kao pravedan.

“Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, labavo organizirani studenti, radnici i inteligencija srušili su jugoslavensku vladu s minimalnim žrtvama prije dolaska prvih kontingenata njemačke i talijanske vojske, njihovih političkih atašea i diplomatske jezgre. Hrvatsku je de facto i de jure priznalo 25 država i poslanstava u Europi, Aziji i Americi…

Hrvatska je htjela svoju neovisnost, Italija je htjela da Hrvatska postane njena kolonija, Njemačka je prihvatila neovisnost Hrvatske s očekivanjem da će Hrvatska biti uključena u domenu Reicha kako bi se suprotstavila talijanskoj ekspanziji. Srušen je tako bio  trinaeststogodišnji san Hrvatske o neovisnosti.

Okupirana i suočena s domaćim usponom Titovih komunista, zemlja je postala teren ubijanja. Ulaskom Amerike u rat američki zrakoplovi su se uključili u zračni rat, bombardirajući njemačka mjesta. Mnogi američki bombarderi pogođeni njemačkom zastavom pretrpjeli su teška oštećenja u zračnim borbama s njemačkim zrakoplovstvom nadlijetali su Hrvatsku dok su se pokušavali vratiti u svoje baze u Italiji iz svojih misija bombardiranja. Američki bombarderi slijetali su po cijelom hrvatskom teritoriju. Te zrakoplovce koji su preživjeli pokupila je redovita Hrvatska vojska i tretirala ih kao ratne zarobljenike.

“… Svi američki ratni zarobljenici ostali su sigurni i zaštićeni do kraja rata kada su sigurno vraćeni u svoje postrojbe. Ali nisu dobro prošli njihovi zaštitnici. Rat i njegove posljedice bili su skupi; Hrvatsko stanovništvo je desetkovano, njihov politički sustav duboko ranjen …”

Po završetku rata Titovi su partizani ubili mnoge hrvatske zrakoplovce. Zapovjednik hrvatskog zrakoplovstva Vladimir Dubac koji je pokušao pregovarati s partizanima za prebacivanje američkih zrakoplovaca u sigurnu zonu strijeljan je na licu mjesta. Neka se on i ostali Hrvati koji su našim američkim pilotima dali sigurno sklonište u tim teškim vremenima zauvijek pamte po njihovoj hrabrosti i njihovoj dobroti.”

Kliknite na crveni gumb za gledanje filma ili na žuti za kupnju kopije.

Kliknite na ovaj link za filmsku verziju s hrvatskim titlovima kao i za kupnju primjerka.


Autor: Ina Vukić, Sydney Datum objave: 30.11.2021.