U Zagrebu su u subotu, 29. srpnja završile V. Hrvatske svjetske igre, najveće amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta.

Glavni organizator bio je Hrvatski svjetski kongres, a pokrovitelji Ministarstvo turizma i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dan prije, u petak održano je svečano zatvaranje uz kulturno-umjetnički program i predstavljanje nagrađenih natjecatelja uz dodjelu nagrada, a u subotu nakon krosa na Bundeku sudionici susreta krenuli su svojim domovima.

Došli su iz 26 zemalja svijeta na sportsko druženje i Hrvatske svjetske igre jer se amaterski bave sportom i imaju natjecateljsku strast, ali dovela ih je ljubav prema Hrvatskoj, domovini njihovih predaka i snaga zajedništva hrvatskog naroda. Najbolji su dobili medalje, ali poruka ovog susreta, najvećeg sportskog natjecanja izvandomovinskih Hrvata, je puno snažnija jer u tom njihovom sportskom duhu, u tom natjecanju, je iznad pobjede uvijek zajedništvo i to uz radost, druženje, bez obzira na izazove različitih jezika i kulturnih posebnosti. Sve su sudionici nadvladali i od samog otvaranja do zadnjeg dana bili kao jedan s osjećajem da su doma, da je Hrvatska njihova zemlja.

Nadamo se da je nekima ovaj susret potaknuo želju da dođu na školovanje, upoznavanje hrvatskih kulturnih i prirodnih ljepota, na učenje jezika, a možda i da započnu posao i presele se i ovdje ostvare svoj život. Organizatori su zadovoljni i Američko-hrvatski kongres je dodijelio posebnu zahvalnicu suorganizatorima igara – Organizatori bez granica. Prenosi Glas Hrvatske.

Čestitamo svim dobitnicima nagrada i želimo sretan povratak i naravno da nam što prije opet dođu u Lijepu Našu jer „Jedno je srce, jedna je Hrvatska!”


Autor: CroExpress Datum objave: 31.07.2023.