Sjednica Doma naroda parlamenta BiH na kojoj se očekivala rasprava o izmjenama izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH u utorak je otkazana zbog nedostatka kvoruma odnosno nedolaska zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Hitnu sjednicu Doma naroda sazvao je sadašnji predsjedatelj tog tijela i ujedno čelnik HDZ BiH Dragan Čović predloživši samo jednu točku dnevnog reda odnosno raspravu o izmjenama izbornog zakona.

SDA je još u ponedjeljak ocijenio kako su prijedlozi HDZ-a neprihvatljivi odnosno kako predstavljaju “popis protuustavnih želja” te stranke te su od Čovića zatražili otkazivanje sjednice na što on nije pristao.

U utorak su se na sjednici pojavili zastupnici iz klubova Hrvata i Srba no tri od pet bošnjačkih zastupnika koji su ujedno članovi SDA, uključujući čelnika te stranke Bakira Izetbegovića, nisu došli pa je Čović konstatirao nepostojanje kvoruma i nepostojanje uvjeta za održavanje sjednice.

“Ja ovo doživljavam kao klasičnu blokadu institucija”, kazao je Čović dodajući da će novu hitnu sjednicu Doma naroda zakazati za srijedu te kako se nada da će tada biti uvjeta za rad.

Na taj je način ostavio mogućnost da se u još jednom pokušaju prije raspisivanja listopadskih izbora najavljenog za 4. svibnja provedu izmjene izbornog zakona kojima bi se osiguralo da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira temeljem izborne volje hrvatskog biračkog tijela. 

Čović je naknadno u izjavi novinarima optužio SDA da je stvarni generator krize u BiH.

“Jasno je, blokada institucija dobija novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to”, kazao je Čović ustvrdivši da je stvarni cilj vladajuće bošnjačke stranke zadržati status quo u zemlji što je i dovelo do neuspjeha višemjesečnih pregovora o izmjenama izbornog zakona koji su ranije vođeni.

Predsjednik SDA Izetbegović novinarima je potvrdio da je nedolazak na sjednicu bio planiran te je imao za cilj spriječiti pokušaj HDZ-a da u suradnji sa zastupnicima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika kroz Dom naroda progura izmjene zakona koje je nazvao “nakaradnim”.

“Radi se o zakonu koji je u koliziji s ustavom Federacije BiH i oko kojeg nema dogovora.  Zakon nije prošao kroz (parlamentarnu) radnu skupinu a onemogućio bi provedbu presuda (Europskog) suda za ljudska prava i ignorira preporuke OESS-a koji bi jamčile integritet izbora”, kazao je Izetbegović.

Zastupnici HDZ-a BiH predložili su izmjene izbornog zakona čija je najvažnija odrednica novi način biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prema tom prijedlogu on bi se umjesto sadašnjom većinom glasova birao tako da o njemu odlučuje većina glasova iz pet od deset županija u Federaciji BiH u kojima Hrvati čine razmjernu ili apsolutnu većinu stanovništva.

Na sličan način odnosno kroz sustav kvota podijeljenih po županijama bio je predviđen i način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Opći izbori u BiH trebali bi biti održani 2. listopada.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.04.2022.