Strahuje se od šire javnozdravstvene krize jer je pružanje zdravstvenih usluga poremećeno, a nove opskrbe ne stižu do Ukrajine.

Ukrajini ponestaje ključnih medicinskih zaliha i morala je zaustaviti napore za suzbijanje dječje paralize, nakon što je Rusija izvršila invaziju na zemlju, kazali su stručnjaci za javno zdravstvo.

Već je velika potreba za zdravstvenom skrbi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u nedjelju da su zalihe kisika pri kraju.

Strahuje se od šire javnozdravstvene krize jer je pružanje zdravstvenih usluga poremećeno, a nove opskrbe ne stižu do Ukrajine.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević kazao je u ponedjeljak da je rutinsko cijepljenje protiv dječje paralize, kao i kontrola širenja, suspendirano zbog rata.

WHO je primio izvještaje po kojima su kampanje cijepljenja protiv covida-19 također obustavljene u mnogim dijelovima zemlje, rekao je Jašarević.

U listopadu prošle godine Ukrajina je potvrdila prvi slučaj dječje paralize u Europi u posljednjih pet godina kod 17-mjesečne bebe, dok je još jedan slučaj paralize ustanovljen u siječnju.

Nacionalna kampanja cijepljenja protiv dječje paralize kako bi se doprlo do 100.000 djece koja su još uvijek nezaštićena u Ukrajini započela je 1. veljače, ali je zaustavljena izbijanjem rata pošto se zdravstveni sustav preusmjerio na pružanje hitne pomoći stradalim vojnicima i civilima.

WHO je rekao da je nestašica struje u nekim područjima utjecala na sigurnost skladištenja cjepiva te da je nadzor poremećen.

“WHO radi na hitnom razvoju planova za izvanredne situacije za potporu Ukrajini i sprječavanje daljnjeg širenja dječje paralize uzrokovane sukobom”, rekao je Jašarević.

Za tuberkolozu i HIV ponestaje terapija

Agencija UN-a za HIV/AIDS priopćila je da trenutno u Ukrajini zalihe lijekova za pacijente s HIV-om mogu izdržati manje od mjesec dana.

“Osobama s HIV-om u Ukrajini preostaje samo nekoliko tjedana antiretrovirusne terapije, a bez stalnog pristupa su im životi ugroženi”, rekla je izvršna direktorica UNAIDS-a Winnie Byanyima.

U Ukrajini 250.000 ljudi ima HIV. Više zaraženih HIV-om u Europi samo je u Rusiji.

Ukrajina također ima visoku stopu zaraze tuberkulozom, uključujući jednu od najviših svjetskih stopa tuberkuloze otporne na više lijekova.

Procjenjuje se da se u Ukrajini godišnje pojavi oko 30.000 novih slučajeva tuberkuloze.

Ukrajinska vlada i međunarodna inicijativa Stop TB Partnership priopćili su u ponedjeljak da su sve klinike za tuberkulozu u zemlji i dalje otvorene, ali su pacijenti dobili mjesečnu zalihu lijekova koje mogu ponijeti sa sobom u slučaju da se situacija pogorša ili je opasno putovati u kliniku.

Prekidi u liječenju ili dijagnozi mogu utjecati na širenje zaraze, kao i ugroziti živote pacijenata, kažu stručnjaci.

“Jasno je da očekujemo mnogo više slučajeva tuberkuloze”, rekao je Viorel Soltan, predstavnik Stop TB Partnershipa, predviđajući utjecaj na širi zdravstveni sustav u Ukrajini.

Izvještavanje o broju zaraženih covidom-19 prestalo je nakon invazije na Ukrajinu.

Dnevni broj slučajeva dosegao je vrhunac od oko 40 tisuća dnevno u veljači, a nešto više od trećina Ukrajinaca je cijepljeno. Organizacija za humanitarnu pomoć Project HOPE priopćila je u ponedjeljak da ljekarne u svim napadnutim gradovima prijavljuju da im ponestaje medicinskih zaliha.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 01.03.2022.