PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Zdravlje

REVOLUCIONARNI ZAHVAT PRESAĐIVANJA Hrskavice iz nosa u koljeno

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Autor: IN portal/ CroExpress

Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Osmišljen je u Sveučilišnoj bolnici u švicarskom Baselu, a Klinička bolnica Sveti Duh druga je ustanova u svijetu koja ga uspješno prakticira, piše IN portal.

Profesor Alen Ivković s KB Sveti Duh izveo revoluciju u liječenju oštećenja zglobne hrskavice. Izveo je jedinstveni zahvat presađivanja hrskavice u koljeno, kojemu se na taj način vraća funkcionalnost.

Alen Ivković jedan je od rijetkih u svijetu koji to zna i može
.
- Napravili smo transplantaciju autonomne hrskavice koju smo uzgojili putem tkivnog inženjeringa kako bismo popravili oštećenja zglobne hrskavice jednog našeg pacijenta u dobi od 45 godina, objašnjava Ivković.

Ono što je specifično za ovu operaciju je da je uzgojena hrskavica izvađena iz nosa, točnije nosne pregrade.
- Otprilike četiri tjedna se uzorak uzgajao. Potrebno je izolirati stanice hondrocite, odnosno hrskavične stanice, uzgojiti ih, multiplicirati do određenog broja, kod nas je to otprilike 50 milijuna i nakon toga nasađujemo te hondrocite na jedan nosač kolagenski i nakon toga oni stvaraju hrskavicu.

Prije operacije veličina oštećenja hrskavice koljena procjenjuje se na snimci magnetskom rezonancijom i ortroskopijom neposredno prije reza.Nakon toga smo otvorili zglob, napravili takozvanu artrotomiju, prikazali oštećenja i svu oštećenu hrskavicu smo odstranili sa specijalnim instrumentima. To je takozvani debriman, to jest, postupak tijekom kojeg svu oštećenu hrskavicu mičemo i ostavljamo zdravu hrskavicu sa zdravim rubovima za koje ćemo zašiti transplantat, nastavlja Ivković.

Najveći dio operacije vremenski odlazi na pravilno usmjeravanje presatka i fiksiranje na postojeću hrskavicu što zahtjeva velik broj šavova i vrlo je delikatno.

Kompletan ovaj projekt, odnosno faza 2 kliničkog ispitivanja je financirana od Europske komisije što znači da je za vrijeme trajanja ove studije pacijentima to potpuno besplatno. Operacija je namijenjena za takozvana žarišna oštećenja hrskavice.

U studiju se uključuju pacijenti od 18 do 65 godina, a najčešće je indicirana za mlađu populaciju. Oporavak i vraćanje u formu zahtjevno je i dugo. No, tim je osmislio web platformu putem koje pacijenti mogu pratiti što trebaju raditi, kako se trebaju rehabilitirati. Kroz 6 tjedana treba se rasteretiti zglob, pacijent mora biti u štakama u ortrozi, naravno, svo to vrijeme mora raditi po programu rehabilitaciju. Nakon rehabilitacije pacijent se vraća svom normalnom životnom ritmu sa značajno poboljšanom kvalitetom života.14.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.