PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Zdravlje

ŠEĆERNA BOLEST Četvrta po smrtnosti u Hrvatskoj

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Lani je od dijabetesa u Hrvatskoj umrla 2331 osoba.

Autor: HINA/CroExpress

Šećerna bolest u Hrvatskoj skočila je lani sa petog na četvrto mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrtnosti, a glavni razlog su kronične komplikacije do kojih dolazi zbog kasnog otkrića bolesti, koje ujedno predstavljaju najveći trošak u liječenju dijabetesa, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti.

Lani je od dijabetesa u Hrvatskoj umrla 2331 osoba, a procjenjuje se da oko 40 posto osoba s dijabetesom ni ne zna da ima tu bolest.

Ponajprije zbog toga troškovi liječenja dijabetesa porasli su u zadnjih desetak godina za dvije milijarde kuna, pa sada iznose 4,6 milijardi kuna godišnje. To je 19,8 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pri čemu 88 posto iznosa odlazi na liječenje komplikacija, među kojima su najzastupljenije komplikacije na srcu i krvnim žilama.

Pacijenti i stručnjaci, među kojima su vodeći dijabetolozi i kardiolozi, smatraju da su potrebne hitne promjene unutar zdravstvenog sustava koje će dugoročno omogućiti bolju prevenciju, brže otkrivanje i liječenje, te bolje ishode liječenja za oboljele.

Predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora Dario Rahelić kaže da je u Hrvatskoj službeno registrirano oko 300.000 oboljelih od šećerne bolesti, no njihov je stvarni broj oko 500.000.

14.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.