Autor: Ordinacija.hr/ CroExpress

Ljudsko tijelo domaćin je milijunima mikroba od kojih je većina korisna za organizam. Najviše ih ima u našim crijevima, gdje igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave, imunoloških funkcija i reguliranju tjelesne težine. Ono što jedete odmah djeluje na mikrofloru u organizmu stoga je važno znati koja hrana pogoduje zdravlju crijeva, piše Ordinacija.hr.

Dajte crijevima ono što im je potrebno

Ono što jedete ne hrani samo vas nego i milijune bakterija koje žive u vašim crijevima. Svatko od nas voli drugačiju hranu, ali ukoliko želite poboljšati probavu, izgubiti na težini ili općenito biti zdraviji, ovo su pravila koja vrijede za sve.

Zdrave namirnice koje će potaknuti probavu

– Konzumirajte što više raznovrsnog povrća i voća. Zdrava crijeva puna su različitih obitelji mikroba, a svaka od njih ‘voli’ drugačiju hranu.
– Jedite vlakna. Većina ljudi konzumira ih premalo. Voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice hrane dobre bakterije.
– Izbjegavajte visoko procesuiranu hranu jer ona često obiluje sastojcima koji loše utječu na razvoj dobrih bakterija, ali zato pogoduju lošim bakterijama.
– Hrana bogata probioticima, poput jogurta, potiče razmnožavanje dobrih bakterija.

– Ekstra-djevičansko maslinovo ulje trebalo bi stalno biti na vašem jelovniku. Sadrži ogroman broj polifenola koji pogoduju razvoju dobrih bakterija.






















Datum objave: 22.02.2019.