PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

02.07.2020
tekst
tekst

Zdravlje

OPREZ Ovo je najotrovnija namirnica na svijetu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razmislite dvaput prije nego što sljedeći put u supermarketu posegnete za ovom hranom.

Br. pregleda: 5611

Autor: CroExpress

Švedska vlada upozorila je na konzumaciju lososa, jer se smatra da je to najotrovnija hrana na svijetu. Riba bi trebala biti na meniju barem dva puta tjedno, no ne i losos. 

Zašto je losos tako štetan?  

Losos je uvijek smatran delikatesom, a najčešće se konzumira tijekom blagdana. Ali upravo je to problem. Zbog velike popularnosti lososa, on se uzgaja u velikim uzgajalištima i mrežama za razmnožavanje u otvorenim vodama. 

Prirodni divlji losos ima udio masti od pet do sedam posto. Stvari su ipak drugačije s uzgojenim lososom koji ima tri do četiri puta više masti u usporedbi s divljim srodnicima. Osim toga, meso uzgojenog lososa često se miješa s onečišćenim tvarima i toksinima

U ovom kontekstu, kako se riba iz masovnog uzgoja ne bi razboljela, tretira se pesticidima i antibioticima. Kod lososa iz uzgojnih mreža već je otkriveno 15 metara debelih slojeva fecesa i pesticida.  

Ali to nije sve: većina lososa hrani se ribom ulovljenom u Baltičkom moru. Baltičko more se smatra jednim od najzagađenijih mora na svijetu, jer mnoge tvornice odvode svoju otpadnu vodu u Baltičko more. Radioaktivni materijal također stalno ulazi u more preko istočnih obalnih država.  

Povećani sadržaj dioksina može uzrokovati rak, negativno utjecati na hormonsku ravnotežu ili dovesti do dijabetesa. Razmislite dvaput prije nego što sljedeći put u supermarketu posegnete za lososom.

07.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.