Autor: CroExpress/Hina

Ravnateljstvo Civilne zaštite RH objavilo je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama detaljne preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore usmjerene na sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.
Preporuke se odnose na opće mjere pravilnog pridržavanja higijene i održavanja distance do uputa za čišćenje i postupanje u slučaju pojave simptoma bolesti. 

Građanima se, uz čestu higijenu ruku sredstvima sa 70 posto alkohola, preporučuje izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, često provjetravanje prostora, kašljenje u lakat i nošenje medicinske maske nakon čijeg je uklanjanja s lica obvezno provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem.
U društvenom kontaktu između osoba treba držati distancu od najmanje jednog metra, preporuke su Civilne zaštite koja poziva građane da epidemijsku situaciju pratite preko provjerenih izvora informiranja, poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

U slučaju pojave simptoma od kuće zvati liječnika

Ljudima kod kojih se razviju simptomi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha, poziva se da ostanu kod kuće i jave se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu.

Kada je riječ o zatvorenim prostorima građanima se preporučuju da izbjegavaju druge bolesne osobe a s ostalima koliko je god moguće održavajući udaljenost od dva metra.

Zaposlenima se preporučuje da ne dijele predmete s ukućanima 

Zaposleni koji rade i građani koji skrbe za nekog od ukućana, trebaju primjenjivati sve mjere opreza i pratiti vlastito zdravstveno stanje, ne smiju dijeliti predmete s drugim ukućanima, a u svom domu trebaju izdvojiti sobu u koju će moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
Higijenu stambenog, odnosno zatvorenog prostora treba održavati redovitim provjetravanjem, brisanjem površina koje se često dotiču rukama dezinfekcijskim sredstvima.

Rizičnim skupinama savjetuje se ostanak kod kuće

Rizičnim skupinama, posebice starijima, kroničnim bolesnicima i djeci, uz ostanak kod kuće i izbjegavanje javnih prostora i bolesnih ljudi preporuča se da se pobrinu za dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da moraju ostati kod kuće. Savjetuje im se da naprave popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113 te da preskoče rutinske kontrole i odlaske kod liječnika.

Osobe koje žive s ranjivim osobama trebaju na minimum skratiti vrijeme koje provode u dijeljenim prostorima, poput kuhinje, kupaonice i dnevnog boravka, te prostore temeljito prozračivati i čistiti.
Roditeljima se preporučuje da poduzmu sve mjere za zaštitu djece, redovito provode higijenu i podsjećaju ih na sve preventivne mjere zaštite.

Redovito čistiti mobitele, rukohvate

U preporukama su objavljene objavljene i upute za čišćenje i odlaganje otpada koje uključuju korištenje sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem, redovito čišćenje kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola.

Preporukama
se građanima ukazuje i na načine čišćenja, odlaganja otpada pranja ako žive u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, uz popis sredstava za dezinfekciju, poput etanola i glutaraldehida.

Datum objave: 23.03.2020.