Autor: Zoran Stupar

Svaka zemlja ima svoje posebnosti kod traženja posla. Različiti prohtjevi poslodavaca zahtijevaju dobru pripremu i informiranost posloprimaca. Nakon što smo predstavili Austriju, danas vam donosimo savjete kako pristupiti pronalaženju posla u Nizozemskoj.

Otvorene molbe mogu biti vrlo efikasan pristup pronalaženju posla u Nizozemskoj. Kako stoji u vodiču ‘Spremni ste za promjenu?’, koji je izdala Europska komisija, one su uobičajene u ovoj zemlji. Savjetuje se da u njoj napomenete da ćete nazvati odjel za ljudske resurse u roku dva tjedna.
‘Ako vam se ne jave prije tog roka, obavezno ih nazovite. Možda čekaju na vaš poziv da vide držite li svoja obećanja’, kaže Cindy Sijmonsma, savjetnica EURES-a za Nizozemsku. Njen kolega Pieter van der Valk naglašava važnost e-mail adrese. Ona mora biti ozbiljna. ‘Nešto luckasto sačuvajte za prijatelje, ali kad se javljate za posao bolje je imati profesionalnu e-mail adresu s imenom i prezimenom. Na taj način vaše se ime češće ponavlja i onome tko zapošljava počinje zvučati poznati’, kaže. Predlaže se i da vaš CV bude u formi Europass. No, personalizirajte ga tako da se ne zove Europass CV.
Agencije za zapošljavanje
Osim nalaženja posla kroz direktan kontakt s poslodavcem, to je moguće i preko agencija za zapošljavanje. Preko njih u Nizozemskoj radi 800.000 ljudi. ‘Nizozemski poslodavci očekuju od agencija da se ponašaju kao poslodavci; one vam isplaćuju plaću i plaćaju doprinose, osiguravaju vas, plaćaju vam bolovanje, brinu za vašu sigurnost na radnom mjestu’, pojašnjava Paul Kops, nacionalni koordinator EURES-a za Nizozemsku. Dodaje kako je većina agencija pouzdana, ali da ih je nekad teško razlikovati od nepouzdanih. Stoga predlaže da provjerite jesu li članice organizacija ABU ili NBBU.
Kako se pripremiti za intervju?
Poslodavci će vas često pozvati na prvi intervju, možda i s nekim iz agencije, gdje će utvrditi znate li sve o uvjetima rada, tvrtki i njenim aktivnostima. Stoga, istražujte; jedan od glavnih razloga nepozivanja na drugi intervju je nepoznavanje ovih informacija. Intervju obično traje sat do sat i pol. Mogli biste se susresti sa nezgodnm pitanjima poput:
– Znate li što podrazumijeva pozicija na koju ste se javili?
– Možete li usporediti ovu poziciju sa sličnima u drugim tvrtkama?
– Zašto bi izabrali baš vas?
– Možete li objasniti ovu rupu u svom CV-u?
Ne treba posebno naglašavati da morate biti točni i obući se prikladno.
Koga Nizozemci traže?
Najtraženiji poslovi prema European Vacancy Monitor 2014 u drugim kvartalima 2012. i 2013. godine bili su suradnici na području prava (legal associate professionals), društvenih znanosti (social associate professionals) i vjere (religious associate professionals) te njegovatelji i ‘babice’. Zabilježen je porast traženosti administrativnih i specijaliziranih tajnika, financijaša (finance professionals) te ICT i tehničara korisničke podrške.
Iskustvo Hrvatice: Pitanja psihološkog tipa koja obožavaju u Hrvatskoj nije bilo
– Intervjui su mi trajali pola sata i od ovih navedenih pitanja pitali su me zašto bi izabrali mene, odnosno koje su to moje vještine zbog kojih bi mene odabrali. CV nisam slala u europass formatu jer mi je grozan, već sam s vremenom došla do nekog svog formata koji meni najbolje odgovara, a sadrži većinu informacija koje se traže i u Europass CV-u – kaže nam visokoobrazovana Hrvatica koja uskoro seli u Nizozemsku – doktorirati. Ona se za intervju obukla profesionalno, a poslodavci (fakultet) su bili opuštenije obučeni.
Kako priča, Nizozemci su u intervjuima većinom fokus stavljali na njene ideje za istraživanja u sklopu doktorata. 
– Jako su malo vremena posvetili mom prijašnjem radnom iskustvu i obrazovanju, a pitanja psihološkog tipa koja kod nas obožavaju uopće nije bilo. Dakle, fokus je bio na tome što i kako ja želim nešto odraditi, a ne što sam radila prije. Uvjeti zaposlenja, tipa plaća i duljina trajanja ugovora, su od prvog dana vrlo transparentni i bili su navedeni i u oglasu. Prilikom drugog intervjua su me pokušali informirati o tome kamo uopće dolazim jer je grad mali, a i kako bi vidjeli koliko sam sigurna u to želim li se uopće preseliti. Dala sam im do znanja da znam o čemu pričaju. 

>>> Želite se zaposliti u Austriji? Evo što morate znati o prijavi za posao

Datum objave: 03.09.2014.