Autor: Z.S./EURES

Svaka zemlja ima svoje posebnosti kod traženja posla. Različiti prohtjevi poslodavaca zahtijevaju dobru pripremu i informiranost posloprimaca. Nakon što smo predstavili Austriju i Nizozemsku, danas vam donosimo savjete kako pristupiti pronalaženju posla u Njemačkoj.

Njemačka je već desecima godina privlačna destinacija hrvatskim radnicima, a takva je i danas. Treba izbjeći zablude o Njemačkoj kao zemlji u kojoj se zarađuje basnoslovno, a posao se nalazi u treptaju oka. Tako smo nedavno mogli čitati analizu Međimurskih novina o tome kako su smetlari u Njemačkoj plaćeni u prosjeku 2200 eura. S druge strane, neke djelatnosti plaćene su gotovo kao u Hrvatskoj – primjerice, frizerke. No, ipak, Njemačka pruža određene (neki će reći i velike) mogućnosti za vrijedne radnike.
Uz molbu šaljite diplomu, preporuke, CV

Vratimo se na pripremu prijave za posao. Savjete donosi EURES, europski portal za mobilnost poslova. ‘U Njemačkoj postoje regulirani i neregulirani poslovi. Za regulirane, poput doktora i medicinskih sestara, diplome stečene u inozemstvu moraju biti provjerene od strane Njemačke’, pojašnjava EURES-ov savjetnik u Bonnu, Shin Daniel Cho. ‘Kako bi olakšale ovaj korak, njemačke vlasti su omogućile prijenos diplome. Kako bi ga dobili, često je potrebno govoriti njemački na B2 razini’, pojašnjava Cho.

Tražitelji posla bi u molbi za posao morali pojasniti koje su njihove kvalifikacije i koji su njihovi njemački ekvivalenti. Vodič ‘Spremni ste za promjenu?’ savjetuje slanje kompletne molbe, koja uključuje i diplomu i preporuke bivših poslodavaca te CV. CV bi trebao imati između dvije i pet stranica te uključivati kratak opis zadataka koje ste obavljali na prijašnjim radnim mjestima. Fotografija nije obvezna, iako je mnogi prilažu. Ako je dodajete, ona mora biti profesionalna, a ne ‘selfie’ ili fotka s plaže. 
Budite točni!

Ako dođete do intervjua, cijenit će se vaša točnost, oblačenje, jezik tijela. ‘Jedno od glavnih pitanja bit će ono o vašoj motiviranosti za posao. Razmislite zašto se želite zaposliti u Njemačkoj. Je li to samo zato što ne možete pronaći posao u svojoj zemlji ili ste zaista zainteresirani za posao u inozemstvu? Poslodavci će ovu informaciju iskoristiti da procijene koliko ćete se dobro integrirati i koliko dugo ćete ostati u zemlji’, zaključuje Cho.

>>> Najčešće postavljana pitanja (i odgovori) o radu u Njemačkoj>>> Želite se zaposliti u Austriji? Evo što morate znati o prijavi za posao>>> Želite se zaposliti u Nizozemskoj? Evo što morate znati o prijavi za posao

Datum objave: 04.09.2014.