Autor: Hina/CroExpress

Uprava rudnika mrkog ugljena u Zenici potvrdila je neizravno u petak kako je pet rudara poginulo u jami Raspotočje u kojoj se u četvrtak obrušila zemlja usljed potresa.
‘Pet rudara nije izašlo iz jame i članovi postrojbe za spašavanje i dalje tragaju za njima’, kazao je novinarima okupljenim pred ulazom u jamu direktor rudnika Esad Čivić.

Kazao je kako ne može izravno potvrditi da su oni poginuli sve dok se ne pronađu tijela i mrtvozornik ne potvrdi smrt.

Potvrdio je kako je iz jame uspješno evakuirano 29 živih rudara koji su smješteni u bolnicu i podvrgnuti liječničkim pretragama kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

‘Za sada kod njih nema težih ozljeda’, kazao je Čivić.

Tijela smrtno stradalih rudara ostala su u jami Raspotočje a glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović pojasnio je kako će timovi za spašavanje nastaviti potragu za njima kako bi ih izvukli.

‘Za njima tragaju članovi tima za spašavanje’, kazao je Duranović dodajući kako će radi izvlačenja tijela biti nužno proširiti otvor kroz naslage zemlje koji je probijen ranije tijekom dana kako bi se evakuirali preživjeli rudari.

Najavio je kako se izvlačenje tijela može očekivati u subotu tijekom dana.

Ranije proturječne informacije o tome koliko je rudara bilo u jami kao i o stanju u kojemu su nalazili Duranović je pojasnio konstatacijom kako se sve do probijanja nanosa zemlje i evakuacije nije moglo utvrditi što se točno zbiva.

U jami zeničkog rudnika bila su zatrpana 34 rudara a nesreću je prouzročio gorski udar do kojega je opet doveo potres koji se dogodio u četvrtak poslije podne.

Urušila se velika količina zemlje koja je zatrpala nekoliko rudničkih prostorija kao i pristupne hodnike na oko 500 metara dubine.

Gorski udari česti su u jami Raspotočje čija je slabost i to što ima zastarjelu opremu.

Datum objave: 05.09.2014.