Autor: Hina/CroExpress

Židovske žene danas traže mogućnost kako bi mogle život učiniti svetim, trude se u cjelinu povezati prirodno i natprirodno, a svojom žrtvom, u ime viših ciljeva, spremne su poništiti sebe, istaknula je danas na tribini ‘Žene u judaizmu’ Jasminka Domaš, glasnogovornica židovske zajednice Bet Israel u Zagrebu
U prigodi Europskoga dana židovske kulture i baštine u prostorijama Bet Israela, Domaš je napomenula kako je židovska žena čuvarica tradicije, vjere, običaja, povijesti te sadašnjosti i budućnosti, dodavši kako one prenose najviše vrijednosti svoga naroda na potomstvo.

Po njezinim riječima, zajednica muškarca i žene u kojoj se rađaju djeca tvori židovsku zajednicu. Muškarac sa ženom postaje davatelj i primatelj, rekla je i dodala kako ta zajednica koja rađa život u sebi sadrži Božju nazočnost. Ocijenila je kako u egzistencijalnoj osamljenosti žena pruža mogućnost nadopunjavanja, dodavši kako svijet bez žene ne bi bio cjelovit. Zato, po njezinu mišljenju, muškarci trebaju ostati muškarci, a žene žene.

‘Današnja židovska žena svjesna je svojih velikih biblijskih prethodnica’, rekla je Domaš, istaknuvši kako je od Estere naučila moliti za svoj narod, a od Ane osobnu molitvu. Naglasila je kako su one poput Rebeke koja se kao ruža od nečistoće svijeta zna braniti trnjem. ‘One nastoje osvijetliti Mesiji put kako bi se čuli njegovi koraci’, rekla je.

Domaš je kazala kako su židovske žene u 21. stoljeću političarke, vojnikinje, znanstvenice, književnice, gospodarstvenice, sveučilišne profesorice, no pritom im je obitelj temeljni nukleus. Ocijenila je kako se milosrđe, koje imaju žene, najprije stječe u domu, obitelji i s djecom te dodala kako je to učenje čin vjere. Napomenula je kako je židovska žena dar obitelji te kao takva duhovni vodič s praktičnim znanjem.

U uvodnom dijelu tribine istaknuto je kako su održavanje Europskoga dana židovske kulture potaknuli francuski Židovi iz Alazasa. Danas se taj dana obilježava u 20 zemalja i 100 gradova. U Hrvatskoj se obilježava od prošle godine, a cilj mu je upoznavanje s bogatim židovskim kulturnim nasljeđem u Hrvatskoj. Uvodničar je napomenuo kako je židovska kulturna baština i dio hrvatske nacionalne kulture jer je proizvod simbioze hrvatske i židovske baštine. Europski dan židovske kulture obilježava se nizom manifestacija u ogranizaciji Židovske općine Zagreb i zajednice Bet Izrael.

Jasminka Domaš hrvatska je spisateljica, novinarka i znanstvenica židovskog podrijetla. Objavila više knjiga na hrvatskom, talijanskom, engleskom, slovenskom i njemačkom jeziku, među kojima i knjige ‘Obitelj – Mišpaha’, ‘Tjedne minijature slobode (zbirka kratkih priča)’, ‘Šabat šalom (prikaz židovskih vjerovanja i običaja u nizu kratkih eseja)’, ‘Biblijske priče – prinos razumijevanju biblijskih značenja’, “Rebeka u nutrini duše (roman)’ i ‘Židovska meditacija – istraživanje mističnih staza judaizma’.

Datum objave: 14.09.2014.