Autor: Z.S./Živi zid

Živi zid, organizacija poznata po sprečavanju deložacija, neće braniti obitelj Turčić iz Zrinskog Topolovca od deložacije jer se Stjepan Turčić ne želi odreći SDP-a. Objavu Živog zida prenosimo u cijelosti.

Obitelj Turčić još je jedna u dugom nizu obitelji koje se bave poljoprivredom i koju zbog nemogućnosti vraćanja kredita čeka deložacija. U njihovom slučaju deložacija je zakazana za 1.10. u 9 sati,

Njihovo iskustvo s kreditima počinje pozajmicom za popravak traktora, nastavlja se kreditom kod Agro-obrtničke banke za vraćanje te pozajmice i kupnju repromaterijala za predstojeću sjetvu, a završava kreditom za kupnju junica kod PBZ-a. Rastuće cijene repromaterijala, niska otkupna cijena mlijeka i nemogućnost urednog vraćanja kredita doveli su ih do gubitka cijelog imanja, odnosno obiteljske kuće i pratećih objekata.

U prvom dijelu videa Stjepan Turčić objašnjava da usprkos vjeri u to da će moći vratiti kredit, to nije bio u mogućnosti. Kako u slučaju pozajmice kod kamatara, tako i u slučaju kredita kod Agro-obrtničke banke pojavljuje se isti problem. Ovršenik je uspio vratiti glavnicu, ali ne i kamatu, ovršenik nažalost ne zna da u monetarnom sustavu baziranom na dugu novac za otplatu kamate ne postoji, pa su krediti samim time tehnički neotplativi. U slučaju kredita kod PBZ-a, ovršenik nije uspio vratiti niti glavnicu.

Ovršenik ne zna da je uzrok neotplativosti kredita pogrešna regulacija novca na razini cijele države. Ne vidi poveznicu između stranih banaka i SDP-a, stranke čiji je član, a koja provodi monetarnu politiku u korist tih istih banaka koje su cijelu državu, ali i njegovu obitelj dovele do ruba ponora.

Umjesto da se odrekne SDP-a, prereže njihovu člansku iskaznicu i stane na stranu otpora, ovršenik kalkulira do samog kraja uporno izbjegavajući dati jednostavan odgovor na jednostavna pitanja. U jednom trenutku izgubio sam strpljenje i zatražio od njega da prereže člansku iskaznicu SDP-a, budući je ovršenik to odbio učiniti, prekinuo sam snimanje i u dogovoru s ostatkom kolektiva donio odluku da Živi zid neće braniti njegovu obitelj. – Ivan Pernar

Datum objave: 22.09.2014.